Haarlem

NL
V

Bij meer treinen willen inwoners Overveen geluidsschermen

28 oktober 2019, 22.30 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws/Dimitri Walbeek

Overveners willen dat er geluidsschermen komen als er meer treinen gaan rijden door hun dorp. Dat lieten ze vanavond weten in het gemeentehuis van Bloemendaal. Tientallen belanghebbenden applaudisseerden bij de suggestie dat de gemeente een veto moet uitspreken tegen meer treinen over het spoor als die schermen er niet bij komen.

De gemeenteraad beslist donderdag of Bloemendaal instemt met een opwaardering van het spoor bij Overveen. De gemeente moet 144.000 euro meebetalen aan een investering van 7 miljoen euro. Ook Zandvoort en Heemstede bepalen deze week of ze meebetalen. Haarlem is al akkoord.

Lees ook: Geen veto van Bloemendaal tegen miljoeninjectie in spoor naar Zandvoort

De gemeenteraad heeft de mogelijkheid een veto uit te spreken. Dan valt een investering van 1,4 miljoen euro mede namens Haarlem, Heemstede en Zandvoort weg en is er een kans dat de hele investering niet doorgaat.

Zomermaanden
Mede door de komst van de Formule 1 willen NS en ProRail het spoor gereedmaken om maximaal 24 treinen per uur te laten rijden over het traject Haarlem-Zandvoort, dwars door Overveen. Ook gaan er tijdens de zomermaanden meer treinen per uur rijden. Die extra treinen stoppen niet op station Overveen. Deze ingreep betekent voor de aanwonenden van het spoor dat ze vermoedelijk vaker per uur geluidsoverlast krijgen.

Lees ook: Overheid pompt 7 miljoen euro in verbeteren spoor naar Zandvoort

Omwonenden willen dat de gemeente zich daarom hard maakt om geluidsschermen op het tracé door het dorp te krijgen. En anders moet de gemeenteraad zelf investeren in die geluidswering, vinden de Overveners. Een andere suggestie die werd gedaan tijdens de bewonersavond was dat de organisatie van de Formule 1 betaalt voor de schermen. Daar wordt toch genoeg geld verdiend, is de gedachte. Wethouder Henk Wijkhuijsen gaf aan dat hij heeft begrepen dat de Formule 1 in ieder geval niet voor de schermen gaat zorgen. 

Lees ook: Kamervragen van PvdA over opwaarderen spoor naar Zandvoort

Aan het applaus te merken zijn de tientallen Overveners het er ook mee eens dat de gemeente gaat onderhandelen met andere partijen die willen investeren in het spoor. Zonder zekerheid over die schermen zou de gemeenteraad van Bloemendaal, wat de Overveners betreft, donderdag een veto tegen het opwaarderen van het spoor moeten uitspreken.

Het is onduidelijk wat er gebeurt wanneer Bloemendaal een veto uitspreekt. Mogelijk gaan andere partijen, zoals het Rijk, dan meer investeren om de opwaardering alsnog te kunnen betalen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!