Ga naar Content

HFC kijkt uit naar eerste bekeravond in eigen huis

Koninklijke HFC beleeft 140 jaar na oprichting een primeur. Dinsdag spelen de Haarlemmers voor het eerst 's avonds een KNVB-bekerwedstrijd op het eigen veld. De tegenstander is ook een bijzondere: buurman Telstar is voor het eerst de opponent in een officiële wedstrijd.

Omdat er tot dit jaar geen lichtmasten rond het hoofdveld stonden, bleef de thuishaven van HFC volgens de licentiecommisie van de KNVB ongeschikt voor bekerwedstrijden. Het overgrote deel van de duels werd daardoor bij de tegenstander afgewerkt. Alleen de wedstrijd tegen FC Eindhoven in 2015 (3-2 winst) speelde HFC in eigen huis, maar deze wedstrijd vond 's middags plaats. "We hebben pas sinds de laatste jaren te maken met eisen op dat gebied", zegt vice-voorzitter Henk Driessen. "Voorheen speelden we in de districtsbeker, op een ander veld waar we wél verlichting hadden. Dat veld voldoet volgens de licentiecommissie óók niet aan de eisen."

Warme band
Met Telstar onderhoudt de Koninklijke al jaren goede banden. In beide selecties zitten spelers die ook een geschiedenis hebben bij de andere club. Telstar-verdediger Frank Korpershoek is daar het beste voorbeeld van. De verdediger, die sinds vrijdag 350 wedstrijden voor Witte Leeuwen achter zijn naam heeft, speelde tot zijn twintigste in Haarlem. Tot vorig jaar was Korpershoek nog als jeugdtrainer aan de club verbonden. Ook Telstar-voorzitter Pieter de Waard is een bekende bij HFC. "Zijn kinderen spelen hier en hij is ook vrijwilliger bij ons, dus dat geeft wel aan dat er warme banden zijn", vertelt Driessen.

Kansen
De afgelopen twee edities liet Telstar zich al in de beker verschalken door een amateurclub. Vorig jaar werd de ploeg met 5-0 afgedroogd door AFC. Een jaar eerder won VVSB ook al met ruime cijfers (4-1). Driessen kan de hoop op een stunt dan ook niet onderdrukken: "Ze draaien goed, maar wij zijn zeker niet kansloos. We spelen hier op natuurgras, dat is Telstar niet gewend." Trainer Gertjan Tamerus deelt de opvatting van de voorzitter: "Anders kun je net zo goed niet spelen. Tegen de profs hebben amateurclubs niet veel te verliezen. Het zou kunnen dat Telstar daar wat nerveuzig van wordt."

Foto: