Ga naar Content
West-Friesland

Vijftiende Nacht van de Nacht bij Orion: "We kunnen zelfs de band de Melkweg hier fotograferen"

26 oktober 2019, 12.05 uur
Door: Sander Huisman · Foto: Theo Mulder

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel doet vanavond mee aan de vijftiende editie van de Nacht van de Nacht. In heel Nederland wordt op honderden locaties extra aandacht besteed aan de sterrenhemel en de planeten. Theo Mulder, voorzitter en vrijwilliger bij de sterrenwacht, legt aan mediapartner WEEFF uit wat het belang is van deze avond: "We willen extra aandacht geven aan het feit dat het in Nederland donkerder moet worden."

"Met name Nederland en Engeland zorgen voor veel lichtvervuiling. Dit willen we vanavond laten zien", aldus Theo. "Ook laten we in de planetariumruimte een aantal keer de film Losing The Dark zien." De film laat de gevolgen van lichtvervuiling zien en geeft ons drie mogelijkheden hoe wij dit aan kunnen pakken. 

"Wij doen nu al voor het vijftiende jaar mee", vertelt Theo. "Dit jaar zijn Jupiter en Saturnus beter te zien dan andere jaren. Met onze grote telescopen kun je de wolkenvelden en ringen van deze planeten bekijken. Bij een heldere nacht kunnen we met onze telescoop zelfs de band van onze Melkweg zien, die je met je eigen toestel kunt fotograferen."

Lees ook: Sterrenwacht Orion viert het 10-jarig bestaan van het Streekbospaviloen: een terugblik

In de andere expositieruimtes kun je van alles zien over sterrenkunde, actuele gebeurtenissen en geologie. "Deze expositieruimte veranderen we elk half jaar", licht Theo toe. "Ook kun je hier een speciaal bordspel over de sterren en planeten spelen. Dit hebben we zelf bedacht en we laten hier 100 exemplaren van maken. De drukker heeft alvast een doos gemaakt die je vanavond kunt bekijken". 

De Nacht van de Nacht wordt iedere laatste zaterdag van oktober gehouden, als de klok 's nacht een uur terug wordt gezet. "We zijn vanavond vanaf 19.00 uur geopend en we verwachten dat er ongeveer 200 personen langskomen bij de sterrenwacht", zegt de voorzitter van Orion.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!