Ga naar Content
West-Friesland

Nieuwe zoektocht naar Sumantha en boeren hijsen Friese vlag: Wat gebeurde er deze week in West-Friesland?

26 oktober 2019, 10.19 uur
Door: Sander Huisman · Foto: NH Nieuws

Wellicht keer je dit weekend terug van vakantie of had je afgelopen week weinig tijd om het nieuws in de gaten te houden. Dan kan het zijn dat je niet weet wat er afgelopen week in West-Friesland gespeeld heeft. In dit overzicht praten we je bij over de belangrijkste gebeurtenissen. Zo ben je weer helemaal op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.

Maandag
Een 84-jarige vrouw uit Hoorn is overleden nadat zij zondag werd aangereden. De vrouw reed met haar fiets op de Grote Beer en werd aangereden door een 32-jarige automobilist. Met een ambulance werd de zwaargewonde vrouw naar het ziekenhuis meegenomen, waar ze later overleed aan haar verwondingen. 

In de binnenstad van Hoorn werd vijf jaar geleden een ondergrondse tunnel ontdekt. Nog steeds wordt het regenwater van omliggende panden naar de tunnel afgevoerd, maar het water stond nog nooit zo hoog als nu. Het 500 jaar oude riool is Hoorns eerste en enige archeologisch ondergrondse monument en op afspraak toegankelijk voor publiek.

Hier vind je de reportage die werd gemaakt over de volgelopen tunnel. De tekst gaat verder onder de video.

Hoorns 16de-eeuwse riool doet stilletjes nog steeds dienst: "Zo vol heeft het nog nooit gestaan" - NH Nieuws

Komt The Passion misschien in 2021 naar Hoorn? Die vraag hield ons afgelopen maandag bezig, nadat Fractie Tonnaer en Kees Maas van de ChristenUnie het college van Hoorn hebben om de stad op voorhand aan te melden als gaststad. "Wij zouden het geweldig vinden als The Passion in 2021 in Hoorn wordt opgevoerd", zo schrijven Tonnaer en Maas in hun brief naar het college. De echte beslissing valt pas als duidelijk is of er genoeg geld is om het naar Hoorn te laten komen en of de stad organisatorisch gezien geschikt is.

Dinsdag
Het historische glas-in-loodraam van de voormalige gereformeerde kerk aan de Dijkweg in Andijk heeft een flinke opdonder gehad. Een fietsende man gooide er zaterdagmiddag op klaarlichte dag namelijk een lege rode fles wijn doorheen. "Een wat oudere man kwam aanfietsen, pauzeerde voor het hek, nam nog één slok en gooide toen die fles ontzettend hard door de ruit", vertelt Stefan Goselink die werkzaam is bij de kerk.

Drie groepen vrijwilligers van Veteranen Search Team hebben samen met de politie in het Robbenoordbos in Wieringerwerf gezocht naar de vermiste Sumantha Bansi. De 23-jarige vrouw raakte vermist op 18 februari 2018 en sindsdien lijkt ze van de aardbodem verdwenen. De zoektocht naar haar leverde helaas niets op, maar volgende week wordt er wellicht een nieuwe zoekactie gestart.

De reportage over de zoekactie naar de vermiste Sumantha kun je hier bekijken. De tekst gaat verder onder de video.

Zoektocht Sumanta in Robbenoordbos - NH Nieuws

Woensdag
De zoektocht afgelopen dinsdag leverde wel een ander gevonden lichaam op, zo bleek deze woensdag. In het water bij de Zuiderdijk in Wieringerwerf is het lichaam van een man gevonden. Dit heeft de politie bevestigd. Over de identiteit van het slachtoffer en hoe de man om het leven is gekomen, is nog niets bekend. 

De verdachte van de mishandeling en aanranding van een 17-jarig meisje uit Wervershoof is een 15-jarige jongen. De jongen moest voor de rechter-commissaris verschijnen, die zijn voorarrest met twee weken verlengde. In de nacht van 19 augustus werd het 17-jarige meisje aan de Oudendijk in Wervershoof van haar fiets geschopt, mishandeld en aangerand. Na de uitzending van Opsporing Verzocht kwamen meerdere tips binnen. Hierdoor kwam de recherche de verdachte op het spoor en kon hij worden aangehouden.

Donderdag
De eigenaar van het Koffielokaal aan de Lange Kerkstraat in Hoorn kijkt al dagen uit op een enorme hoop met vuilniszakken. Op maandag zou het vuilnis al worden opgehaald. "Maar het staat er nu al vier dagen en HVC heeft meerdere keren beloofd om langs te komen. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen", vertelt Jesse van Heukelingen. Ook blijkt het niet de eerste keer dat de vuilnis te lang blijft liggen.

Na de extreme regenval van september en de eerste weken van oktober was de West-Friese grond te nat voor boeren om tulpenbollen te planten. Boeren moesten greppels aanleggen om het water van het land af te voeren. Afgelopen donderdag konden de boeren eindelijk opgelucht ademhalen en daar zijn ze maar wat blij mee. "Het land was veel te nat, de plassen stonden erop. Maar nu kunnen we aan de slag", vertelt agrariër Johan de Wit aan NH Nieuws.

Bekijk hier hoe de West-Friese boeren de tulpenbollen in de grond planten. De tekst gaat verder onder de video.

191024N_0001_TULPEN - NH Nieuws

Aan de Veilingenweg in Bovenkarspel is donderdagmiddag rond 13.00 uur een aanrijding geweest tussen een scooter en fietser. Na het ongeval hebben de bestuurder en de passagier van de scooter het op een lopen gezet. De scooter waar ze op reden bleek gestolen, aldus de politie tegen NH Nieuws. Bij de aanrijding raakte de scooter in het water.

Vrijdag
Boeren in West-Friesland hebben vrijdagochtend om 9.00 uur de Friese vlag gehesen bij kasteel Radboud in Medemblik. De boeren willen bij Friesland horen, omdat die provincie soepelere stikstofregels aanhoudt. "Vroeger werden de West-Friezen hier bij Radboud onderdrukt door de Friezen", vertelt initiatiefnemer Piet de Boer. "Maar vandaag is het een dag dat we weer bij elkaar worden gebracht." 's Middags trokken de boeren naar de Afsluitdijk, waar ze samen met Friese collega's hun handtekeningen hebben gezet onder een document.

Hieronder kun je Friese vlag zien wapperen bij kasteel Radboud in Medemblik. De tekst gaat verder onder de video.

Boeren hijsen vlag - NH Nieuws

Geweldig nieuws voor de kinderfietsenactie van Jan Kooijman en Mans Semler. HSV Sport 1889 uit Zwaag biedt de twee mannen uit het dorp de helpende hand door ruimte beschikbaar te stellen voor een werkplaats en voor opslag van de opgeknapte kinderfietsen. "Het is echt te gek dat wij deze ruimte kunnen gebruiken", vertelt Jan. "Onze huizen worden nu een stuk ruimer en Mans kan nu alle spullen uit zijn tuin ook op gaan ruimen. We hebben sinds vorig jaar 401 fietsen weggegeven. We hadden dit nooit verwacht en kunnen wel stellen dat de actie een beetje boven ons hoofd is uitgegroeid". Naast de beschikbaar gestelde ruimte door HSV Sport zijn de mannen nog op zoek naar twee zeecontainers.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!