FC Volendam sluit voetbalfeest winnend af tegen Jong AZ

25 oktober 2019, 21.54 uur · Aangepast 28 oktober 2019, 19.13 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Vincent de Vries

FC Volendam heeft in een zeer aantrekkelijke wedstrijd gewonnen van Jong AZ. Een kwartier voor tijd gooiden de Volendammers de wedstrijd volledig om door een 1-2 achterstand om te buigen in een 3-2 overwinning.

Er gebeurde een hoop deze week in Volendam. Wim Jonk had een trieste mededeling: hij zag Zakaria el Azzouzi zwaar geblesseerd uitvallen op de training. De aanvaller heeft zijn kruisband afgescheurd en kan negen tot twaalf maanden niet in actie komen. Daarnaast besloot de trainer Mike Eerdhuijzen een week disciplinair te schorsen vanwege nog onduidelijke redenen.

Jonk gaf Gijs Smal en Micky van de Ven een basisplaats, ook Francesco Antonucci speelde, hij keerde weer terug in de basis. Bij Jong AZ stond Ferdy Druijf in de spits.

De wedstrijd was een halve minuut bezig toen Antonucci de lat al raakte. De Belg schoot fraai vanuit de tweede lijn op doel, maar tot opluchting van Rody de Boer ging hij er niet in. Halverwege de eerste helft was het Jong AZ dat op voorsprong kwam na een prima aanval. Correia gaf voor op Ferdy Druijf, die in kon koppen. Doelman Nordin Bakker dook onder de bal door: 0-1.

Gelijkmaker
Voor Jelle Duin, de huurling van AZ, was het een bijzondere wedstrijd. Niet alleen stond hij in de basis van FC Volendam tegen zijn eigen ploeg, hij scoorde er ook nog eens tegen op een schitterende manier. Na dertig minuten nam Duin de bal prachtig aan met zijn rug naar de goal, om hem met een volley achter De Boer te schieten.

Daar hield de actie niet bij op wat betreft de eerste helft. De Volendammers maakten met een serie kansen aanspraak op de voorsprong. Eerst schoot Jari Vlak hard op de lat, daarna moest De Boer handelend optreden bij een schot van Mohammed Betti die naar de kruising ging. Even later dacht Antonucci zijn tweede te maken, maar hij kwam bedrogen uit. De Alkmaarders hadden ook nog twee keer kunnen scoren aan het einde van de aantrekkelijke eerste helft, maar de spelers rustten met 1-1.

Jong AZ onverdiend op voorsprong
Ook in het tweede bedrijf gebeurde er genoeg. Antonucci liet zich een paar keer zien en Jelle Duin miste een honderd procent kans, maar het was Jong AZ dat in de tegenstoot de 1-2 maakte. Zakaria Abouhkhal maakte een snelle aanval goed af door vroeg en bekeken in de linkerhoek te schieten. Bakker stond aan de grond genageld en keek de bal het doel in.

Ommekeer
Een kwartier voor tijd draaiden de Volendammers de wedstrijd helemaal om. Eerst maakten ze op een prachtige manier de gelijkmaker. Martijn Kaars werd weggestoken met een hoge bal achter de verdediging en legde hem af op Jari Vlak. Die kon vrij binnenschieten. Twee minuten later was het helemaal feest op De Dijk. Gijs Smal was het eindstation met de 3-2, maar alle credits gingen naar Derry Murkin. Met een fraaie solo op de achterlijn stond hij aan de basis van de goal.

Bij de Alkmaarders was de pijp leeg na veel energie in de wedstrijd te hebben gelegd. Ze probeerden uit alle macht, maar konden niet meer. De ploeg van Wim Jonk won met 3-2 en staat daarmee dertiende met vijftien punten.

Opstelling FC Volendam: Bakker; Betti, Tol (Runderkamp/79), Van de Ven, Smal; J. Vlak, Visser, Antonucci; Doodeman (Kaars/69), Duin, Johnson (Murkin/64)

Opstelling Jong AZ: De Boer; Church, Koopmeiners, Bakker, Gullit; Reijnders, Oosting, Goudmijn (Kunst/78); Aboukhlal (Griffith/72), Druijf, Correia (Sedlacek/59)