Start van hoofdcontent

DEN OEVER

nl

Boeren 'overhandigen' Noord-Holland aan Friesland op de Afsluitdijk

25 oktober 2019, 12.13 uur · Aangepast 25 oktober 2019, 15.48 uur

Zo'n 25 Noord-Hollandse boerentrekkers hebben bij de Breezanddijk op de Afsluitdijk Noord-Holland 'overhandigd' aan Friesland. Daar ondertekenden zij, samen met Friese boeren, een akte waarin staat dat ze bij Friesland willen horen, omdat ze het niet eens zijn met het Noord-Hollandse stikstofbeleid. "We denken dat we hier beter passen dan bij het stadse deel van Noord-Holland."

Volgens melkveehouder Ad Baltus uit Zuidschermer luistert het provinciebestuur in Friesland beter naar de boeren. Hij heeft daarom een echte akte laten opmaken door een notaris voor de 'ludieke' overdracht. Onder toeziend oog van tientallen boeren is de akte bij Breezanddijk ondetekend en bezegeld met champagne.

Tekst gaat door onder de video 

Noord-Hollandse boeren sluiten aan bij Friesland - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

"Het gaat om de achterliggende gedachte; de problemen met het stiktofdossier waar wij over mee willen praten in plaats dat er over ons gepraat wordt. Friesland heeft wel naar de boeren geluisterd." Na het uitwisselen van de provincievlaggen en de handtekening op de akte is tijd voor champagne. "We beginnen ons al helemaal thuis te voelen in Friesland."

Lees ook: Boeren hijsen Friese vlag bij kasteel Medemblik: "Vandaag zijn we Friesland-West"

In aanloop naar deze dag hebben Noord-Hollandse boeren door de hele provincie Friese vlaggen opgehangen. Ze willen binnenkort hun burgerinitiatief om voortaan bij Friesland te horen, aanbieden aan het provinciebestuur van Noord-Holland.

NH Nieuws