Amsterdam

Schotse man mogelijk betrokken bij dood misdaadvlogger Martin Kok

22 oktober 2019, 15.15 uur · Aangepast 23 oktober 2019, 17.31 uur · Foto: ANP / Politie

Whatsapp

Een Schotse man is mogelijk betrokken bij de moord op Martin Kok. De misdaadvlogger werd in december 2016 doodgeschoten op de parkeerplaats van de Larense seksclub Boccaccio. De Schot zou zijn ingezet om Kok in de val te lokken. 

Hij en nog vier Schotse criminelen zouden zich in Nederland schuilhouden. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de voortvluchtigen. De internationale onderzoeksorganisatie Europol hoopt dat de kijkers van het programma meer informatie hebben over de heren.

Lees ook: Verdachte moord Martin Kok in cel aangehouden

Het gaat om onder andere de broers Barry en James Gillespie. Ze hebben zich opgewerkt van straatdealers tot het hoofd van de criminele groep. De twee zouden drie handlangers hebben: Jordan Owen, Christopher Hughes en James White. In de uitzending van vanavond zijn bewakingsbeelden, foto's en kenmerken van de Schotten te zien.

Lees ook: Moord misdaadblogger Martin Kok onderdeel van groter onderzoek

De zoektocht naar de heren maakt deel uit van de Europol-operatie ‘Escalade’.  Blogger Timo van der Eng volgde Kok bijna een jaar en schreef er veelvuldig over op zijn website Crimesite. Het nieuws komt voor hem niet als een verrassing. "In februari dit jaar was er al een arrestatiebevel voor Chris Hughes omdat hij op de avond van de liquidatie van Martin Kok in zijn gezelschap was", vertelt hij. 

Waarom de politie dan vandaag met nieuws naar buiten komt, is volgens Van der Eng lastig te zeggen. "Je kunt naïef zijn en denken dat zeg gewoon meer informatie willen hebben. Maar het is ook een beproefd middel om betrokkenen in te paniek te laten raken. Ze zien zichzelf misschien op tv en gaan communiceren met elkaar. Dat levert wellicht weer informatie op", aldus Van der Eng. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp