Ga naar Content
West-Friesland

Toch geen vaste lijnbus in Enkhuizen? "Onderwerp lijkt volledig te zijn verdwenen"

23 oktober 2019, 07.00 uur · Aangepast 24 oktober 2019, 09.46 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

Waar er inmiddels bijna een jaar geleden nog een wens was vanuit de Enkhuizer politiek om lijnbus 138 weer te laten rijden, blijkt dat onderwerp nu volledig te zijn doodgebloed. "We hebben hier echt nooit meer wat over gehoord", aldus Ed Schoonhoven van de Buurtbus.

In Enkhuizen rijdt al vijf jaar geen enkele lijnbus meer. Het openbaar vervoer wordt op dit moment enkel geregeld en voorzien door de vrijwilligers van de buurtbus. De buurtbus is een succes en vervoert per jaar 60.000 passagiers. 

Lees ook: Buurtbus compleet verrast door plannen voor vaste buslijn

Dit zag de lokale politiek in Enkhuizen ook en diende zodoende een verzoek in bij de gemeente om te kijken of lijnbus 138 terug kon komen. Dat was even schrikken voor de 55 vrijwilligers van de buurtbus, want zij werden niet op de hoogte gesteld van dit initiatief. 

Bekijk hier de reportage die we een jaar geleden maakten over dit onderwerp (tekst gaat verder onder de video)

Buurtbus compleet verrast door plannen voor vaste buslijn - NH Nieuws

Toch geen vaste buslijn
Inmiddels is het een jaar later en rijdt buslijn 138 nog steeds niet in Enkhuizen. "We hebben hier dus echt nooit meer iets over gehoord", vertelt Ed Schoonhoven van de Buurtbus. "Dus hij zal ook wel niet meer komen denk ik. Het onderwerp lijkt volledig te zijn verdwenen binnen de gemeenteraad. Niemand heeft zich er volgens mij meer echt hard voor gemaakt."

Met dank aan provincie
Volgens Ed komt het door het beleid van de provincie. Deze bepaalt namelijk wat er gebeurt met het openbaar vervoer in de provincie. Het is namelijk zo dat, vanuit de concessie gezien, de provincie niet verplicht is een bus in te zetten in Enkhuizen. "Ze helpt ons in het voorzien van de buurtbus, maar ook dat hoeft ze niet eens te doen", aldus Ed.

Update 23 oktober: Volgens de provincie heeft het college van Enkhuizen in maart gevraagd of buurtbus kon worden omgezet naar buslijn 138. Zij hebben daarop aangegeven dat het aantal reizigers te laag is voor het opnieuw invoeren van een buslijn. 

Meer waardering voor vrijwilligers
En over de teleurstelling dat de vrijwilligers destijds niet op de hoogte zijn gesteld van dit onderwerp, is inmiddels een warm woord uitgesproken door wethouder Erik Struijlaart. "We zijn door hem uitgenodigd en toen heeft hij inderdaad aangegeven zich als gemeente schuldig te voelen dat er te weinig waardering was uitgesproken naar ons en dat hij dit gaat goedmaken." Voor de ruim honderd vrijwilligers wordt daarom een feest georganiseerd door de gemeente, om ze te bedanken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!