Ga naar Content
Noordkop & Texel

Texels draagvlak voor windmolens groeit: zowel onder bewoners als toeristen

22 oktober 2019, 11.39 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Adobe Stock

De steun voor windmolens groeit op Texel, zowel bij toeristen als bewoners.. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar duurzaamheid die eerstejaarsstudenten van de Universiteit Utrecht hebben gedaan. Afgelopen mei bezochten ze Texel en ze onderzochten daarbij vier thema's: Natuurbeheer en Recreatie, Water en Verzilting, Toekomst van Texel en Duurzame Energie.

Dat meldt onze mediapartner de Texelse Courant. De studenten wilden via enquêtes weten hoe Texelaars en toeristen tegenover windmolens en zonnepanelen staan. Ze belden voor het onderzoek aan bij 154 huishoudens verspreid over het eiland.

 "We hebben drie mogelijke locaties voor windmolens aan de Texelaars voorgelegd: de omgeving van de Horsmeertjes ten westen van Den Hoorn, Midden-Eierland en de Schorren", zegt Tjeerd, die gisteren namens de groep studenten de resultaten presenteerde. "Een redelijk aantal mensen had geen voorkeur voor een locatie, omdat deze mensen sowieso voor zijn of juist tegen waren. Verspreid over alle keuzes was een meerderheid van 66 procent vóór windturbines. Ook heeft de Schorren een grotere voorkeur onder inwoners dan de andere twee locaties. Wel storen Texelaars zich meer aan het zicht van windmolens dan aan het zicht van een zonneboerderij."

Zonnepanelen op dak
Ook werd gekeken naar de bereidheid om zelf zonnepanelen op het dak te leggen. "Een grote meerderheid is bereid om zonnepanelen op het dak te laten leggen in de komende vijf jaar. Overigens is opvallend dat de bereidheid toeneemt, zodra het inkomen van inwoners toeneemt. Hieruit blijkt dat de kosten dus een groot obstakel zijn."

Onder toeristen is de helft voor windmolens op zee, 30 procent is neutraal en slechts 20 procent is tegen windmolens op zee. Bijna 80 procent van de toeristen is voor zonnepanelen op daken. Toeristen zijn relatief minder voor zonnepanelen in de natuur en rond de duinen al is in beide gevallen nog steeds minder dan de helft tegen.

Lees ook: Opbouw van grootste windmolenpark van Nederland gestart in Wieringermeer

Horizonvervuiling
Naast de enquêtes hebben de studenten ook ondernemers en boeren geïnterviewd over wat hen stimuleert of juist tegenhoudt om over te stappen naar duurzame energieopwekking. "De factoren die ondernemers tegenhouden zijn deels sociaal, namelijk horizonvervuiling, en economisch zoals hoge investeringskosten en de soms lange afbetaaltijd", legt Tjeerd uit. "Ook spelen informatieve factoren een rol zoals desinformatie over de invloed op de toeristensector en een gebrek aan kennis over de kosten en de implementatie van duurzame energie. De motivaties om het juist wél te doen zijn ook economisch, dat is de winst op de investering en een concurrentievoordeel. Ook speelt intrinsieke motivatie een rol waarbij de morele plicht en een fascinatie voor techniek werden genoemd."

Hij vervolgt: "Bij boeren spelen deels dezelfde dingen mee. Zij lijken daarmee op een ondernemende manier naar het vraagstuk te kijken." Maar verder zijn de ontwikkelingsplannen en ruimtelijke barrières een obstakel voor hen. Bestemmingsplannen van de landbouwgrond verbieden het bouwen van zonneparken, zonder dat de LTO het goedkeurt. Ook de mogelijke weerstand van de gemeenschap, de toeristensector en de natuurorganisaties wordt gezien als een barrière.

Het onderzoek werd uitgevoerd door 115 eerstejaarsstudenten van de studie Global Sustainability Science van de Universiteit Utrecht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!