Ga naar Content

'Weltklasse' in Bremen: op bezoek bij Davy Klaassen

Davy Klaassen had vorige zomer geen betere keuze kunnen maken dan naar Werder Bremen te vertrekken. De 26-jarige Hilversummer zat op een dood spoor bij Everton en is nu weer helemaal opgebloeid in Duitsland. "Ik voel me hier thuis."

Weltklasse in Bremen: op bezoek bij Davy Klaassen - NH Sport / Stephan Brandhorst

De fans van Werder Bremen staan de spelers in grote getalen op te wachten richting het trainingsveld. Allemaal willen ze een glimp opvangen van hun helden. Voorop loopt Davy Klaassen en dat is geen toeval. De middenvelder is immens populair in Bremen en door de blessure van Niklas Moisander draagt hij momenteel de aanvoerdersband. "Net als bij Ajax neem ik de band van hem over inderdaad", zegt hij tegen NH Sport.

Van Everton naar Bremen
Dat Klaassen nu de vice-aanvoerder is van het elftal van trainer Florian Kohfeldt, zegt meer dan genoeg. Vorig seizoen miste Klaassen slechts één duel en ook dit jaar staat hij steevast op het wedstrijdformulier, terwijl hij bij Everton nauwelijks aan de bak kwam. "Het is denk ik een combinatie van heel veel dingen. Ik heb daar niet zo gespeeld als ik kon", zegt een openhartige Klaassen. In de zomer besloot Klaassen na een goed gesprek met de trainer om naar Bremen te verkassen. "Ik kreeg hier vanaf het eerste moment vertrouwen van alle trainers en ze spelen hier het voetbal dat ik leuk vind."

Davy Klaassen over de keuze voor Werder Bremen - NH Sport / Stephan Brandhorst

Pizarro is ongekend
Op dit moment is Werder Bremen een stabiele middenmotor in de Bundesliga. De club kende veel succes eind jaren '80 en begin 2000. In 2004 werd de club voor het laatst kampioen, maar voor nu mikken Die Grünweißen op plaatsing voor Europees voetbal. "We hadden in het begin elf spelers die normaal veel speelden en die geblesseerd waren, en die komen nu terug." Een van die spelers is een hele bijzondere, want met Claudio Pizarro heeft Werder een echte superheld in de gelederen.

'In Nederland wel publiekslieveling, maar Pizarro is bizar hier' - NH Sport / Stephan Brandhorst

Van andere orde
Al vanaf het eerste moment was het voor Klaassen genieten om in Duitsland te spelen. In het eigen Weserstadion kan hij negentig minuten lang op de volle support rekenen en zelfs bij uitwedstrijden gaan veel fans mee. "De beleving hier is zo anders dan in Nederland of in Engeland. Ik weet nog wel de eerste uitwedstrijd hier. We speelden uit bij Eintracht Frankfurt en er reisden zo veel fans mee. Niet normaal, dat had ik echt niet verwacht. Je moet het meemaken om het te begrijpen."

Klaassen in Oranje?
Door zijn prestaties bij Werder Bremen wordt de vraag of Klaassen in het Nederlands elftal moet spelen ook steeds vaker gesteld. Zijn laatste interland is inmiddels zo lang geleden, dat Klaassen hem zelf niet meer voor zich weet te halen. Meer dan twee jaar geleden droeg de zestienvoudig international voor de laatste keer het Oranje-shirt. "Het is wel een doel om weer voor Oranje te spelen. Het is niet zo dat het me niets doet."

Foto: Pro Shots/Erik Pasman