Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Speuren naar watervervuiling van boven: "Mooi als ik mijn werk niet meer hoef uit te voeren"

20 oktober 2019, 09.00 uur · Aangepast 24 oktober 2019, 12.19 uur · Door Anne Klijnstra

Handhavers van Rijkswaterstaat houden niet alleen op de grond de kwaliteit van het Noord-Hollandse water in de gaten. Dat doen ze ook vanuit de lucht. Maandelijks stappen handhavers in een helikopter om de waterwegen, industrie en kust te controleren.

"We kijken onder meer naar olievlekken, verkleuringen, illegale bouwwerken en op- en overslag", legt handhaver Jurgen Stokkel uit. Hij en zijn collega's bij Rijkswaterstaat controleren sinds begin jaren negentig vanuit een helikopter op verontreinigingen van het water. "Je komt zo op locaties die je vanaf de weg niet goed kan zien."

Lees ook: Rijkswaterstaat houdt verkeer op A7 en A8 met drones in de gaten

Op welke dag ze vliegen blijft natuurlijk geheim, maar Jurgen merkt wel dat het ook preventief werkt. "Ik word weleens door bedrijven benaderd van 'waren jullie dat van de week in die helikopter?'. Wij vliegen natuurlijk maar één keer per maand, maar er vliegen wel meer helikopters. Ze hebben dus toch wel het idee dat ze bespied worden."

De vluchten leveren jaarlijks driehonderd meldingen op waarvan er vijftig nader onderzocht moeten worden. Die cijfers zijn al jaren constant. "We doen het uiteindelijk voor een schoner milieu. Het mooiste zou zijn als ik mijn werk niet meer hoef uit te voeren. Dat zou het ideaal zijn."