Ga naar Content
Sport

Michel Butter kritisch op ontwikkeling hardloopschoen en IAAF: "Er moeten duidelijke regels komen"

19 oktober 2019, 12.15 uur · Aangepast 23 oktober 2019, 16.33 uur
Door: · Foto: NH Sport/Edward Dekker

De atletiekwereld zit momenteel in een spagaat. Vorige week liep Eliud Kipchoge als eerste atleet ooit een marathon onder de twee uur. De Keniaan deed dat op schoenen waar carbonplaten en luchtkussens inzaten. Noord-Hollands beste marathonloper Michel Butter is uiterst kritisch op de IAAF die haar verantwoordelijkheid niet neemt om duidelijke grenzen te stellen omtrent de ontwikkeling van de hardloopschoen.

Sinds het officieuze wereldrecord van Kipchoge wordt er veel gepraat over de huidige innovaties in de atletiek, weet Butter. "Er is op dit moment een ontwikkeling gaande. Sinds 2016 is de carbonschoen op de markt, waardoor er een stuk sneller gelopen wordt dan voorheen. Die schoen zorgt ervoor dat je een springveereffect krijgt. Bij de landing stop je energie in de grond en met deze schoen krijg je extra veel energie terug. Daarnaast wordt het gewicht bij de landing gereduceerd, waardoor je minder klappen krijgt op de spieren en botten. De loopefficiëntie neemt toe, waardoor je een betere prestatie kunt leveren", vertelt de Castricummer aan NH Sport.

Records
Volgens wetenschappers zijn de innovatieve schoenen de verklaring voor de vele records die de laatste tijd verbroken worden. "Je kunt het vergelijken met de klapschaats en de inmiddels verboden zwempakken van polyurethaan. Ik vind dat innovatie veel aandacht heeft opgeleverd en het is absoluut niet slecht, maar we zitten nu in een fase dat het alsmaar door kan blijven gaan", stelt Butter. "Het project van Kipchoge heet: no human is limited. Maar we kunnen bijna wel zeggen no material is limited."

Geen regels
De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft nog geen regels opgesteld omtrent de carbonschoen. Dat vindt Butter kwalijk: "Als het zich blijft doorontwikkelen en er geen limiet komt op materiaal, dan ga je krijgen dat het steeds sneller blijft gaan. Je krijgt nu al verhalen dat mensen een goede prestatie neerzetten en dat critici zeggen: 'dat komt omdat je op die schoenen loopt'."

'Hightech-schoenmaterialenoorlog'
"Ik vind dat de sport beschermd moet worden", gaat hij verder. "De IAAF moet de handschoen aantrekken en leiderschap tonen. Waar gaan we heen met onze sport? Er wordt nu ook helemaal niet gecontroleerd wie op welke schoenen loopt. Aan de hand daarvan moet de IAAF regels opstellen en controles uitvoeren. Dan krijg je weer pure competitie tussen mensen, met innovatie tot een bepaalde grens. We moeten een 'hightech-schoenmaterialenoorlog' voorkomen. Ik denk niet dat we daar naartoe moeten gaan", zegt Butter.

Ondanks de kritische blik van de marathonloper keek hij op 12 oktober vol bewondering naar Kipchoge in Wenen. "Hij is de grootste marathonatleet aller tijden. Hij is de ultieme atleet, zowel fysiek als mentaal. Een absoluut voorbeeld. Daarnaast werd alles in het werk gezet om hem onder de twee uur te laten lopen. Ik had er daarom vooraf alle vertrouwen in dat hij het zou halen. Ik vond het vooral heel bijzonder om te zien wat het losmaakte in de wereld. Een inspiratie!"

Eigen materiaal
Zelf heeft Butter sinds drie weken ook de beschikking over schoenen waar één carbonplaat inzit. "Ik merkte meteen verschil, absoluut. Straks heb ik ook drie carbonplaten en ga ik nóg sneller, maar ik zie daar niet veel positiviteit in. Laten we hopen dat de IAAF kiest voor regels en controle."

Met de carbonschoen verwacht Butter dat hij zijn huidige persoonlijk record van 2:09.58 - zeven jaar geleden gelopen in Amsterdam - kan verbeteren. "Ik verwacht het dan wel ja. Ik hoop dat ik dat niet hoef te doen op bizarre innovatieve carbonplaatschoenen. De innovatie mag een beetje helpen, maar het moet niet de spuigaten uitlopen", aldus de Noord-Hollander.

Butter loopt zondag de Amsterdam Marathon als haas van Frank Futselaar. NH Sport en AT5 zijn daar live bij. De televisie-uitzending begint om 9.00 uur.