Alkmaar

Explosieve stijging in harddrugs door Alkmaarse jongeren: meeste gebruikers in Bergen

17 oktober 2019, 17.15 uur · Foto: AdobeStock

Whatsapp

In twee jaar tijd is het aantal jongeren in de regio Alkmaar dat ooit harddrugs heeft gebruikt, flink gestegen. In 2017 had 32,5 procent van de jongeren ooit harddrugs gebruikt, twee jaar later is dat maar liefst 43,4 procent. Vooral in de gemeente Bergen wordt er veel gebruikt.

Dat blijkt uit de Jongvolwassenenmonitor van de GGD. De harddrugsgebruikers grijpen nog altijd het liefste naar XTC. Daarnaast is de stijging van ketaminegebruik opvallend: 7,5 procent van de harddrugsgebruikers heeft ooit ketamine genomen. Dat is meer dan het dubbele van twee jaar geleden. De populariteit van GHB is juist iets verminderd ten opzichte van twee jaar geleden, net als 4-FMP.

Lees ook: Koggenland luidt de noodklok: "Drugsgebruik onder jongeren bereikt hoogtepunt"

De stijging is het grootst in de gemeente Bergen. Had twee jaar geleden nog 27 procent van de ondervraagde jongeren ooit harddrugs gebruikt, nu zegt 48 procent van de jongeren dat te hebben gedaan. Het is niet duidelijk waarom juist daar zo'n explosieve toename is. 

Lees ook: Vijf mannen uit Alkmaar en Bergen aangehouden voor drugshandel

Jongeren weten vaak niet zeker of de drugs die ze gebruiken veilig is. Uit de cijfers van de GGD blijkt namelijk dat minder dan een derde in de regio Alkmaar de harddrugs ooit heeft laten testen voor ze het gebruiken. 

Alcohol
Alcohol wordt in Alkmaar en omstreken juist een stuk minder gedronken dan eerst. Vooral onder minderjarigen is er een flinke daling. 69 procent van de Alkmaarse jongeren die 16 of 17 is, drinkt wel eens alcohol. Twee jaar geleden was dat nog acht op de tien. 

Onderzoek 
GGD Hollands Noorden heeft tussen april en juli 2019 uitgebreid onderzoek gedaan naar de gezondheid, levensstijl en het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tussen de 16 en 25 jaar. De laatste keer dat de Jongvolwassenenmonitor werd uitgevoerd was twee jaar geleden. Daarom wordt vergelijking tussen 2019 en 2017 getrokken. In totaal hebben 4.664 jongeren uit 17 gemeenten meegewerkt aan het onderzoek.

Whatsapp