Ga naar Content
Haarlem

Ouders van 'zonneauto-coureur' Maxime zagen crash live: "Drama voor het team, maar we blijven supertrots"

17 oktober 2019, 14.00 uur · Aangepast 17 oktober 2019, 15.43 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Nelson Croft kon zijn ogen vannacht niet geloven toen hij de live-beelden zag van de crash van de zonneauto van het Vattenfall Solar Team. Zijn dochter Maxime is één van de drie coureurs, maar zat gelukkig niet achter het stuur toen de wagen in brand vloog. "Het is echt superrot en dat zo vlak voor de finish. Maar we zijn vooral blij dat Tim binnen tien seconden buiten de auto stond."

Het was rond 01.00 uur 's nachts (Nederlandse tijd) toen de zonneauto ineens van de weg raakte. Ze lagen op kop, op twee minuten voorsprong van de nummer twee. Het was aan Amstelvener Tim van Leeuwen om de wagen de laatste etappe naar Adelaide te besturen.

Lees ook: Ouders van coureur van zonneauto Maxime verrast dat ze een 'racemeisje bleek te zijn'

Beelden van de crash
"We keken mee met de beelden van de Mission Control, vanuit de wagen die achter Nuna reed. Het zag er allemaal prima uit, toen Tim ineens op de remmen moest drukken en de wagen een zijweggetje insloeg. Je zag dat het meteen mis was. Tim sprong er snel uit, de wagen reed zelfs nog een stukje door en toen zag je de vlammen", vertelt Nelson Croft. De wagen brandde volledig uit, tot groot verdriet van de bouwers. 

Drama in Australië: zonnewagen van Vattenfall Solar Team uitgebrand tijdens race - NH Nieuws

Supertrots
Hij heeft nog geen direct contact gehad met zijn dochter, maar verwacht haar wel ieder moment aan de telefoon te krijgen. "Het is natuurlijk allemaal superjammer en we waren ook wel even van slag. Maar de trots overheerst. Ze hebben zo'n fantastische auto gebouwd en gaan overal heel professioneel mee om, ook met wat er nu is gebeurd. We vinden het net zo erg voor het team van Twente, die al eerder de race moesten stoppen. We hadden ze graag als nummer één en twee op het podium gezien. Je ziet de teams van Groningen, Leuven en Aken het ook goed doen. We staan met de Lage Landen echt aan de top."