Gooi

NL
V

Ook Gooise ziekenhuizen doen mee aan landelijke zorgstaking

17 oktober 2019, 14.23 uur
Door Sjoerd Stoop · Foto: NH Nieuws/Bart van Zutphen

Enkele tientallen medewerkers van de Tergooiziekenhuizen in Blaricum en Eemnes doen op woensdag 20 november mee aan de landelijke staking van ziekenhuispersoneel. Dat laat Jan Schriefer - de stakingsleider namens het Tergooi-personeel - weten aan NH Nieuws.

Ziekenhuispersoneel legt volgende maand landelijk het werk neer in niet-spoedeisende zaken. Dat doen ze om een betere cao af te dwingen bij de werkgevers. Ze willen een structurele salarisverhoging van vijf procent en een extra toeslag op loon, als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Daarnaast willen ze maatregelen om de werkdruk te verlichten.

Lees ook: Ziekenhuismedewerkers zijn het zat en gaan over tot landelijke staking

De ziekenhuizen van Tergooi zijn twee van de 83 ziekenhuizen die meedoen aan de staking. In heel Nederland leggen zeker 200.00 ziekenhuismedewerkers het werk neer. 

Tweede staking
Het is bij Tergooi niet voor het eerst dat er gestaakt wordt. Begin september legden verpleegkundigen ook al kort het werk neer vanwege dezelfde reden. "Toen staakten we al omdat er die dag Kamerleden van de VVD langskwamen en we onze bezwaren wilden laten horen. We hadden al plannen om nog een keer het werk neer te gaan leggen. Dat stond eerder op de planning dan de landelijke stakingsdag die nu is aangekondigd. Die staking gaat niet door, we voegen ons natuurlijk bij de landelijke staking", verklaart Schriefer. 

Lees ook: Verpleegkundigen Tergooiziekenhuizen staken voor betere cao

Tergooi-personeel staakt op dezelfde manier als de andere deelnemende ziekenhuizen. "We draaien tijdens de stakingsdag een zondagsdienst. Dit zijn dagen waarop het ziekenhuis functioneert zoals in het weekend. Veel afdelingen zijn dan dicht."

Landelijke manifestatie
De staking van het Tergooi-personeel moet nog verder vorm worden gegeven. "Het nieuws is natuurlijk nog heel vers, maar vast staat wel dat enkele tientallen medewerkers al hebben aangegeven mee te gaan staken. Er wordt ook nog gesproken over een landelijke manifestatie. We moeten nog gaan kijken hoe we ons daar bij gaan voegen."

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!