Ga naar Content
IJmond

RIVM gaat opnieuw gezondheid in de IJmond onderzoeken

17 oktober 2019, 07.36 uur
Door: · Foto: NH / Dennis Mantz

Er komt een nieuw onderzoek naar de gezondheidssituatie in de IJmond. De provincie heeft het onderzoeksinstituut RIVM hiertoe opdracht gegeven.

Aanleiding zijn de grafietregens, afkomstig van Tata Steel. Regelmatig daalden glinsterende deeltjes neer in woonkernen. Vooral het naastgelegen Wijk aan Zee moest het ontgelden.

Lees ook: VIDEO: Emoties lopen hoog op tijdens bewonersbijeenkomst Tata Steel 

De regens veroorzaakten veel onrust onder bewoners. Na lang aandringen van bewoners kwamen het RIVM en de provincie met een onderzoek. Hieruit bleek dat de deeltjes onder meer uit lood bestaan. Hierdoor groeide de onrust, maar ook de onduidelijkheid onder de inwoners. Ook het RIVM zei dat er meer onderzoek nodig was.

In juli van dit jaar heeft het RIVM gesprekken gevoerd met bewonersorganisaties, de IJmond-gemeentes, omgevingsdiensten, de GGD, Tata Steel en het ministerie. De vragen voor het vervolgonderzoek zijn hieruit voortgekomen. 

Huisartsen
"Het gaat dan om een analyse van inhaleerbare stoffen op basis van data uit het luchtmeetnet, een inventarisatie van acute klachten en een analyse van de klachtenregistratie van regionale huisartsen", schrijft de provincie. "Over de andere opties voor mogelijk vervolgonderzoek wordt later een besluit genomen."

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste resultaten van het onderzoek kunnen worden verwacht.