Ga naar Content
Sport

Michel Butter gaat hazen tijdens Amsterdam Marathon: "Een pittige opdracht"

16 oktober 2019, 19.07 uur · Aangepast 16 oktober 2019, 22.04 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Toin Damen

Michel Butter gaat zondag tijdens de Amsterdam Marathon hazen voor Frank Futselaar. Het past voor de Castricummer mooi in de voorbereiding op de marathon van New York over twee weken.

Het plan is dat Butter - samen met Joeri Wolf - dertig kilometer gaat hazen voor Futselaar. "Ik probeer het wel echt als een marathon te benaderen. Mentaal gezien, maar ook qua voeding en drinken onderweg", vertelt de Noord-Hollander. "Het is voor mij een ideale kans om dat nog een keer door te nemen richting New York." 

Andere aanpak
Er zit een behoorlijk verschil in het lopen voor je eigen tijd en het hazen voor iemand anders: "Maar het blijft evengoed een pittige opdracht, omdat je onder alle omstandigheden het schema vlak moet houden. Je loopt de hele tijd op kop, dus dat kost wel wat extra energie."

Vijf kilometerpunten
Als haas is het zaak om extra goed op de tijd te letten. "Ik probeer de kilometermarkeringen langs het parcours te volgen. Of via mijn gps, maar soms wil dat wel eens storen in een drukke stad. En vooral de vijf kilometerpunten zijn belangrijk. Die wil ik strak op 15,50 hebben." Futselaar gaat namelijk weg op een tijd van 2.14 om zijn persoonlijk record te verbreken. Dat staat momenteel op 2.16.

Geen lasers
Afgelopen zaterdag liep Eliud Kipchoge een officieus record op de marathon door als eerste man ooit onder de twee uur te lopen. Hij kreeg daarbij onder andere hulp van laserstralen die het schema aangaven. "Lasers hebben wij niet nodig", lacht Butter. "Het gevoel zit wel goed. Wij zijn er zo in getraind om op schema's te lopen dat het wel goed komt."

New York
Na zondag richt Butter zijn pijlen op New York. Daar hoopt hij in de top tien te eindigen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020. "Ik begin steeds beter te draaien. Zeker de laatste paar weken. Het haaswerk in Amsterdam is een mooie laatste specifieke prikkel richting New York. Daarna gaan we de vorm finetunen."

Kansen
Momenteel denkt de atleet uit Castricum een reële kans te maken. "Het is altijd even afwachten wie er daadwerkelijk meedoen. Op het laatste moment zijn er soms nog afmeldingen of toevoegingen aan het deelnemersveld. Ik ga het maximale eruit halen en vechten voor elke plek. Hopelijk zit ik daarmee in de top tien."

De Amsterdam Marathon is zondag live te zien op televisie bij NH Sport en AT5. De uitzending begint om 9.00 uur.