Ga naar Content

Drones rukken op in de kas

Drones die helemaal zelfstandig laag over de kroppen sla en paksoi vliegen in een afgesloten kas. Voormalige studenten van Hogeschool Inholland in Alkmaar hebben de techniek daarvoor onder de knie. Camera's onder de drone 'bekijken' de groenten en sporen zieke of slecht groeiende planten op en dat bespaart de teler handenvol werk.

Het indringende gezoem van een drone is binnenkort wellicht ook te horen in de kassen van slateler B4Agro in Warmenhuizen. In drie hectare aan hypermoderne kassen wordt sla en paksoi op water geteeld. Zieke planten horen daar niet thuis en dus worden de slakroppen en paksoi dagelijks één voor één door de teeltmeester bekeken en beoordeeld. Een tijdrovend maar uiterst belangrijk klusje. En door de teelt op water alleen mogelijk met acrobatische toeren.  

Plant voor plant
Met de nieuwe dronetechniek is dat verleden tijd. Speciale camera's onder de drone zien alle planten en sporen zieke of slecht groeiende exemplaren op. "We bekijken de plant in de kas stuk voor stuk" aldus voormalig student Lucien Fesselet. De techniek is de afgelopen jaren ontwikkeld door het project Hipergreeen van Hogeschool Inholland. Maar daarvoor moesten wel een paar flinke hobbels genomen worden. 

GPS
Door de metalen constructie van de kas is de reguliere GPS onbetrouwbaar en dus onbruikbaar. Autonoom vliegen is dan niet mogelijk en telers zitten niet te wachten op neerstortende drones. Maar de behoefte aan data over de producten in de kas is groot. Met nieuwe geavanceerde technieken hebben de studenten nu een goed werkend model ontwikkeld. 

Interesse
"Het is nu mogelijk om snel alle zieke grassprietjes in een voetbalveld op te sporen", zo vat docent Cock Heemskerk het project samen. Hij is trots op zijn studenten. De techniek is veelbelovend en verschillende ondernemers in tuinbouw en sierteelt kijken met grote interesse naar het project Hipergreen. Voor de studenten reden om het studieproject voort te zetten in een eigen bedrijf.

Productiviteit
Slateler Bart Bak van B4Agro in Warmenhuizen volgt de laatste ontwikkelingen op de voet. "Een zieke plant kan ik ook met het blote oog wel zien maar om de teelt te optimaliseren is veel informatie nodig. Of dat met een vaste camera is of met een vliegende drone maakt mij niet uit." Investeringen in nieuwe teelttechnieken zijn hoog waardoor de productiviteit optimaal moet zijn. Cock Heemskerk is helder: "de productiviteit van een drone is hoog. De opbrengst neemt toe en de uitval minder". 

Dronebeelden: GoMotion Productions

Foto: marc ruyg/NH