Ga naar Content

Deze basketballers verlieten Apollo voor de Olympische droom

Twee jaar lang combineerden Dimeo van der Horst en Aron Royé twee basketballevens. De Amsterdammers waren speler bij Apollo, maar ze maakten ook deel uit van het Nederlands 3x3-team, dat komende zomer in Tokio op de Olympische spelen hoopt te schitteren. Nu het niet meer te combineren is, hebben de twee de knoop doorgehakt. Ze gaan vol voor de Olympische droom.

Dat betekent dat ze dit seizoen alleen nog 3x3-basketballer zijn. Het verschil met het normale basketbal zit 'm al in de naam. Teams spelen niet in vijftallen, maar in trio's tegen elkaar. Het veld is kleiner en er hangt één basket. Het team met de bal probeert te scoren, het verdedigende team probeert de bal in bezit te krijgen.

Sinds de sport in 2017 aan de Olympische kalender is toegevoegd, geeft het Nederlandse basketballers ineens een kans om voor een grote prijs te spelen. ''Een Nederlandse basketballer die Olympisch gaat spelen, dat maak je niet vaak mee. Dus als ik de kans krijg pak ik hem'', zegt Dimeo van der Horst.

Wereldreizigers
Het Nederlands team bestaat uit spelers die ook onder de naam 'Team Amsterdam' spelen. Dit seizoen reizen ze daarmee de hele wereld af om zich met andere toppers te meten. ''Morgen vertrekken we naar China, twee weken geleden zaten we in Los Angeles en over een maandje gaan we naar Japan'', vertelt Aron Royé over het schema.

Kwalificatie
Oranje kan zich op drie manieren voor de Olympische Spelen kwalificeren. De eerste drie landen van de wereldranglijst en gastland Japan plaatsen zich direct. Dat is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor Nederland, dat nu zevende staat. Oranje kan zich wel via een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) plaatsten, als het bij de eerste drie eindigt. Mocht het daar niet lukken, dan krijgt het een nieuwe kans op een tweede OKT.

Foto: