Ga naar Content
Haarlem

Nieuwe stadsentree Haarlem: 1.100 woningen in gebied tussen station Spaarnwoude en Ikea

10 oktober 2019, 12.00 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: gemeente Haarlem

Het plan ligt klaar, Haarlem krijgt een nieuwe stadsentree genaamd Oostpoort. Tussen station Spaarnwoude en de Ikea moeten 1.100 woningen komen in wat nu nog een bedrijventerrein is.

Waar nu nog parkeerplaatsen liggen, moet een 'aantrekkelijk, compact en gemengd stedelijk woon- en werkgebied komen met voorzieningen, uitstekende bereikbaarheid in een recreatief groene omgeving.' De gemeente spreekt er zelfs van dat Oostpoort - het nieuwe visitekaartje van de stad -dit gedeelte van de stad laat 'ontwaken.'

Lees ook: In kaart: waar bouwt het overvolle Haarlem nog tienduizend woningen?

De nieuwe bewoners hebben een station binnen loopafstand en de uitvalsweg naar de A9 is vlakbij. Knelpunt in het gebied wordt de parkeerdruk. De Ikea raakt parkeerplekken kwijt terwijl de bewoners van 1.100 nieuwe huizen de nodige auto's zullen meebrengen. Betaald parkeren in dit gebied is een optie.

Sociale huur
Oostpoort krijgt 40 procent sociale huurwoningen. Daar komen 40 procent middenhuurwoningen en 20 procent koopwoningen bij. 

De visie van provincie en gemeente ligt nu ter inzage en belanghebbenden kunnen zienswijze indienen.

Groen
De politiek in Haarlem heeft eerder vraagtekens gezet bij de hoeveelheid voorzieningen zoals een supermarkt in de nieuwe wijk en of de wijk wel groen genoeg wordt. Het lijkt op een wijk vol beton. De gemeente denkt eraan de nabijgelegen Veerplas bij de wijk te trekken.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!