Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Nog steeds activisten vastgelijmd aan draaideur Vattenfall-gebouw: onduidelijkheid over de nacht

8 oktober 2019, 20.09 uur · Aangepast 9 oktober 2019, 06.43 uur · Foto: Extinction Rebellion

In het gebouw van energiebedrijf Vattenfall in Amsterdam zitten nog steeds demonstranten van Extinction Rebellion. Elf mensen zitten in de hal, zeven actievoerders hebben zich vastgelijmd in een draaideur. Ze kwamen vanmiddag het pand in. Vattenfall is niet van plan de demonstranten te dwingen het gebouw te verlaten.

Update woensdag 6.45 uur: een woordvoerder van Vattenfall heeft NH Nieuws vanochtend laten weten dat de laatste demonstranten het pand gisteravond rond 21.30 uur hebben verlaten.

Extinction Rebellion vindt dat de overheden niet inzien hoe erg het gesteld is met het klimaat. Ook vinden ze dat de overheid hierover burgers niet eerlijk en helder over informeert.

Lees ook: Klimaatactivisten plakken zich vast aan ABN Amro-gebouw Amsterdam, ook acties bij Vattenfall

Vattenfall is volgens een woordvoerder van het bedrijf in gesprek gegaan met een van de actievoerders. "We hebben uitgelegd dat we sympathie hebben voor hun verhaal. We willen ook graag een beter klimaat."

'Niet erg'
De woordvoerder zegt verbaasd te zijn dat de demonstranten bij Vattenfall, voorheen Nuon, terechtkwamen. "We investeren de komende jaren drie miljard euro in duurzame energie. Dat is meer dan veel anderen." Een woordvoerder van Extinction Rebellion laat weten dat de groep van plan was om bij veel meer bedrijven te demonstreren vandaag. "Vattenfall is een van de spelers. Sommige andere plekken lagen zo erg voor de hand, zoals Shell, dat de politie daar al was. En daar kwamen we niet aan demonstreren toe."

De demonstranten kwamen vanmiddag binnen, vertelt de woordvoerder van Vattenfall. "We vinden het natuurlijk niet leuk dat ze er zijn, maar ook niet echt erg. Ze willen een punt maken en dat mag. We hopen dat ze zich snel beseffen dat ze hun punt hebben gemaakt, zodat ze niet op een koude vloer hoeven te slapen."

Het bedrijf is vooralsnog niet van plan de actievoerders weg te sturen als ze de nacht in het gebouw willen doorbrengen. Volgens de woordvoerder van de actiegroep is een deel van de demonstranten bereid om ook in de nacht in het gebouw te blijven.

Lees ook: Ongeveer 40 klimaatactivisten opgepakt bij ABN Amro-kantoor

Naast de mensen in het pand, zitten er ook nog actievoerders buiten voor de deur bij Vattenfall. Het is niet de enige plek waar vandaag werd gedemonstreerd. Bij het kantoor van ABN Amro op de Zuidas in Amsterdam heeft de politie veertig demonstranten aangehouden. Ze gaven geen gehoor aan de oproep van de burgemeester om te vertrekken. 

Vondelpark
In het Vondelpark - bij het basiskamp van Extinction Rebellion - zijn ook actievoerders. Het zouden er meer dan honderd zijn, meldt AT5. Het is onduidelijk tot hoe laat de demonstranten daar willen blijven. Wel is bekendgemaakt dat de meeste activisten gewoon naar huis gaan vanavond. Overnachten in het park mag niet. De gemeente heeft al aangegeven dat kampeerspullen in beslag worden genomen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!