Ga naar Content

Terugkijken: Kermis, voorstellingen, optochten en zuurkool tijdens Alkmaar Ontzet

446 jaar geleden werd Alkmaar bevrijd uit handen van de Spanjaarden, die de stad dan ruim een maand lang belegerde. Om dat te herdenken, vieren de Alkmaarders ieder jaar op 8 oktober Alkmaar Ontzet: met een kermis, meerdere voorstellingen, lampionnenoptocht, zuurkoolmaaltijden en kransopleggingen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

NH Events is vanaf 15.30 uur live bij een speciale optocht, die geheel in het teken staat van vrouwen. Annie M.G. Schmidt, Greta Thunberg, Marilyn Monroe: meerdere spraakmakende vrouwen worden geëerd tijdens deze speciale middagparade. 

Lees ook: Alkmaar doet lachgas ook in de ban tijdens Alkmaar Ontzet

NH Events filmt de praalwagens en spreekt met toeschouwers over het Ontzet en hun mening over de optocht. Ook komen leden van de organisatie aan bod om hun zegje te doen.

'Bij Alkmaar begint de victorie' 
Het Alkmaar Ontzet op 8 oktober 1573 betekende het einde van de belegering van Spanje tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje wist de Spanjaarden te verdrijven, omdat hij de opdracht gaf om de dijken rondom de stad door te prikken. Hierdoor bleven Spanjaarden in de modder steken. De zoon van Alva, Don Frederik, trok zich uiteindelijk terug; het lukte hem niet om de stad volledig in te nemen. 

Alkmaar was één van de eerste Hollandse steden die de toorn van de Spanjaarden van zich af wist te slaan. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: