Ga naar Content
Amsterdam

Klimaatblokkade bij Rijksmuseum ten einde, maar nieuw protest duikt alweer op

7 oktober 2019, 18.31 uur · Aangepast 8 oktober 2019, 06.29 uur
Door: · Foto: AT5

De blokkade van klimaatactivisten van Extinction Rebellion bij het Rijksmuseum aan de Handelskade in Amsterdam is grotendeels ten einde. Iets na 18.00 uur pakte de politie de laatste groep demonstranten op. Niet lang hierna doken alweer nieuwe demonstranten op, een paar honderd meter verderop.

De inmiddels verdwenen groep actievoerders hield het kruispunt voor het Rijksmuseum al sinds vanochtend vroeg bezet. Mondjesmaat werden er mensen opgepakt. Rond 14.30 uur stond de teller op 90 arrestaties.

Hierna greep de politie harder in en werd iedereen weggevoerd met GVB-bussen. De arrestanten zijn elders in de stad afgezet. Burgemeester Halsema heeft hiervoor een noodbevel uitgevaardigd.

Lees ook: Politie grijpt harder in bij klimaatblokkade, handvol demonstranten over

De groep voert actie om een beter klimaatbeleid af te dwingen. De actie maakt onderdeel uit van een internationale protestgolf in meerdere grote steden. Op het hoogtepunt waren in Amsterdam zo'n 900 actievoerders. 

Om 18.00 uur leek de demonstrantie ten einde, maar even later doken er toch weer actievoerders op. Het ging om een grote groep, van een aantal honderd mensen. Rond 20.30 uur waren zij ook weer verdwenen.

Nationale Politie
Sommige activisten die werden opgepakt verzetten zich hevig bij de politieactie en moesten worden gedragen, anderen liepen uit zichzelf weg. De Amsterdamse politie werd ondersteund door de Nationale Politie. 

Tekst gaat door onder de video

Klimaatactivisten zingen politie toe - NH Nieuws

De demonstratie was vooraf verboden. Wel mocht er actie worden gevoerd op het Museumplein. Hoe veel mensen er precies zijn opgepakt, is nog niet duidelijk.

De demonstraties verlopen gemoedelijk. Agenten en demonstranten lachen veel naar elkaar, en schudden elkaar regelmatig de hand. De activisten benadrukken dat het om een geweldvrije demonstratie gaat.