Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Alkmaar doet lachgas ook in de ban tijdens Alkmaar Ontzet

8 oktober 2019, 06.45 uur · Foto: Adobe Stock

Tijdens Alkmaar Ontzet, dat vandaag wordt gevierd, geldt een verbod op de verkoop van lachgas. Tijdens de Victoriefeesten konden bezoekers vorig jaar in een feesttent op de Paardenmarkt lachgaspatronen en ballonnen kopen om te gebruiken als partydrug. Het was voor de gemeente aanleiding om de regels aan te passen. Wie zich daar niet aan houdt, kan een flinke boete verwachten.

Volgens de gemeente kunnen de verkoop en het gebruik van lachgas bij evenementen een risico vormen voor de veiligheid, openbare orde en volksgezondheid. "In een menigte kan het gebruik aanleiding zijn voor valpartijen, botsingen en irritaties. Het gebruik van lachgas kan door andere bezoekers als aanstootgevend worden ervaren", zo staat te lezen in de Alkmaarse 'Uitvoeringsregels Evenementen 2019'. 

Lees ook: Mogelijk regels over gebruik en verkoop lachgas na Alkmaar Ontzet

Na het Alkmaar Ontzet van vorig jaar werd er tijdens Koningsdag streng gecontroleerd op de verkoop van de partydrug. Door een verkoopverbod in de evenementenregels en algemeen plaatselijke verordening (apv) vast te leggen, hoopte burgemeester Bruinooge te voorkomen dat bezoekers de ganse dag massaal aan ballonnetjes zouden lurken. Er werden uiteindelijk drie mensen beboet voor de handel in lachgas.

Lees ook: Alkmaar verbiedt handel in lachgas tijdens Koningsdag: "Onberekenbaar gedrag is groot risico"

Tijdens Alkmaar Ontzet, op 8 oktober, viert de stad dat het als eerste de Spaanse bezetter in 1573 wist te weerstaan. In de hele stad wordt op 7 en 8 oktober feest gevierd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!