Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Dorpsraad Andijk: "Na 40 jaar verkeersproblematiek komt er eindelijk een oplossing"

7 oktober 2019, 16.43 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Google Streetview

De Gedeputeerde Laanweg in Andijk is al 40 jaar een hoofdpijndossier, want zo lang wordt er al gesproken over de verkeersproblemen op deze weg. Gisteravond gebeurde er weer een ongeluk. Maar volgens Gerrit van Keulen van de dorpsraad komen er eindelijk betere tijden aan.

"Ik heb van de burgemeester begrepen dat de gesprekken met Hoogheemraadschap de goede kant op gaan", vertelt Van Keulen aan NH Nieuws. "Het waterschap is niet negatief over de komst van een rotonde. De burgemeester heeft het idee dat alles in orde gaat komen en het is duidelijk dat we samen geen genoegen nemen met iets anders dan een rotonde op de Gedeputeerde Laanweg."

Ernstige ongelukken
Volgens Van Keulen speelt de verkeersproblematiek al 40 jaar lang de hoofdrol in de gesprekken in Andijk. "Er gebeuren hier ernstige ongelukken, dit onderwerp roept daarom veel emoties op. Maar we hebben al zoveel geprobeerd en niets helpt. De rotonde zou nu echt de uitkomst moeten bieden. We zien dat het in vergelijkbare buurtdorpen heel goed werkt als deze ergens werd neergelegd."

Probleem verplaatsen
Toch zijn er wel wat zorgen over het vrachtverkeer. Vrachtwagens zouden de rotonde mogelijk gaan vermijden en de voorkeur nemen voor de binnenwegen, waardoor het probleem zou verplaatsen. "Je moet ergens een keuze maken, want de situatie zo laten zoals die nu is - daar schiet niemand iets mee op. Ik denk niet dat de rotonde problemen gaat opleveren", aldus Van Keulen. 

Snelheidscontroles
Daarnaast waren er Van Keulen snelheidscontroles beloofd na de zomerreces. "Daar ga ik weer eens naar vragen want ik heb daar nog geen geluiden over gehoord. Ik ben benieuwd of die nog gaan komen en wanneer. Dat zou namelijk ook enorm kunnen helpen.

Lees ook: Levensgevaarlijke situaties door snelheidsduivels Andijk: "Dit had fout kunnen aflopen"

Hij hoopt ergens volgende week weer bij te praten over de vervolgstappen. "Dit soort dingen duren erg lang. Het gaat tenslotte over twee bestuursorganen heen. Ergens is dat wel vervelend ja, je hoopt dat er in de tussentijd niets ergs gebeurt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!