Ga naar Content
Amsterdam

LIVE: Politie grijpt harder in bij klimaatblokkade, handvol demonstranten over

7 oktober 2019, 15.28 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 18.07 uur
Door: · Foto:

De politie zet op dit moment zwaarder geschut in om de klimaatblokkade te breken op de Stadhouderskade in Amsterdam. Sinds vanochtend vroeg blokkeren hier honderden activisten de weg. Ze voeren actie om een beter klimaatbeleid af te dwingen.

Rond 15.00 uur kwam een aantal GVB-bussen voorgereden om de demonstranten af te voeren. De grootste groep is inmiddels weg De overgebleven activisten zitten arm-in-arm op straat, wat het afvoeren van de actievoerders moeilijker maakt. 

Sinds vanochtend zijn er mondjesmaat arrestaties geweest. Rond 14.30 uur stond de teller op 90 arrestaties. Hierna leek de politie het zat te zijn en werden mensen sneller en met harde hand opgepakt. De demonstranten werden door meerdere agenten opgetild en afgevoerd naar een afgelegen locatie binnen de gemeente Amsterdam.

Grootste groep weg
Tegen het einde van de middag was het grootste gedeelte van de groep al verdwenen. Zij zijn opgepakt of uit zichzelf naar het Museumplein gegaan, waar tot 19.00 uur 'legaal' gedemonstreerd mag worden.

Volg hieronder onze live-uitzending vanuit Amsterdam

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ook elders in de stad zijn demonstraties. Zo blokkeren actievoerders het tramverkeer in de Leidsestraat. De activisten zeggen van plan te zijn de hele week te demonstreren. 

Goede sfeer
De demonstraties verlopen gemoedelijk. Agenten en demonstranten lachen veel naar elkaar, en schudden elkaar regelmatig de hand. De activisten benadrukken dat het om een geweldvrije demonstratie gaat.

De actievoerders zijn onderdeel van Extinction Rebellion, een wereldwijde klimaatbeweging. In steden over de hele wereld zijn vandaag soortgelijke acties.