Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

West-Friesland gaat gebukt onder babbeltrucs: "Dit wordt serieus onderzocht"

8 oktober 2019, 07.00 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Politie / Adobe Stock

Het begint langzamerhand een trend te worden in West-Friesland: senioren beroven met een babbeltruc. De ene na de andere melding komt binnen uit de regio. Wat is er hier aan de hand? Is het een trend en hoe wantrouwend moeten mensen nu eigenlijk zijn als er wordt aangebeld?

De babbeltruc: een man of vrouw doet zich voor als iemand van de woningbouw, het kabelbedrijf, loodgieter of als pakketbezorger. Zij vragen of ze binnen mogen komen en stelen daar de kleinere persoonlijke spullen zoals een mobiel, tablet of portemonnee. 

Signalementen 
Maar sinds half augustus lijkt West-Friesland steeds meer de dupe te worden van deze laffe dieven. "Dit heeft absoluut onze aandacht. Hier wordt echt serieus onderzoek naar gedaan", zegt een woordvoerder van de politie tegen NH Nieuws. De politie geeft tevens aan dat er veel wordt gelet op signalementen. Of het zou gaan om een babbeltruc-bende of eenzelfde persoon die met name Hoorn en Bovenkarspel op zijn radar heeft, kan de politie nog niets zeggen. "Maar we houden nog alle scenario's open."

Lees ook: Hoornse politie waarschuwt wederom voor babbeltrucs: weer nieuwe aangiftes

Op de vraag of dit een trend is in de regio, kan de politie niet duidelijk antwoord geven. "Het komt vaker voor in Nederland, en vaker in vlagen. We hebben dit ook in Haarlem meegemaakt en in IJmond. Nu lijken er inderdaad veel meldingen uit West-Friesland te komen."

Vertrouw niet iedereen blindelings
"Wat we vooral hopen is dat mensen alert blijven en dat de mensen om senioren heen, hun ouders of opa's en oma's goed waarschuwen. Oplichters maken misbruik van het vertrouwen van deze mensen, daarom zijn zij vaak de dupe", zo vertelt een woordvoerder van de politie. "Wie staat er voor mijn deur? Vertrouw ik deze persoon? Twijfel je erover, doe dan niet open. Ze gaan geraffineerd en hardnekkig te werk, dat is wel erg vervelend."

Lees ook: Opnieuw oudere vrouw bestolen door middel van een babbeltruc

Het onderzoek van de politie loopt nog volop, maar deze wil de mensen wel vragen alert te zijn en direct 112 te bellen als ze voelen dat ze een oplichter in huis hebben staan. Wat ook helpt? Uitkijken naar de kentekens. Dit zou de politie enorm kunnen helpen de daders op te sporen. 

💬 Bent u ooit slachtoffer geworden van een babbeltruc? 
En wilt u aan ons uw verhaal vertellen? Stuur ons dan een berichtje op 0630093003!