Haarlem

NL
V

Haarlem plaatst nestkasten voor koolmezen in strijd tegen eikenprocessierups

7 oktober 2019, 13.10 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 13.58 uur · Foto: United Photos/Paul Vreeker

Het seizoen is inmiddels voorbij, maar om te voorkomen dat Haarlem volgend jaar opnieuw zucht onder de brandharen van de eikenprocessierups worden er op 'hotspots' door de hele stad nestkastjes voor koolmezen opgehangen.

Koolmezen zijn namelijk dol op eikenprocessierupsen: een nest mezen met 8 à 10 jongen kan per dag zo'n 550 rupsen wegwerken. 

Lees ook: Explosie van processierupsen: "Op bijna elke eik zitten ze"

De eerste van de vijftig nestkastjes is vandaag door wethouder Snoek en Spaarnelanden opgehangen bij kinderdagverblijflocatie Beer Bodoni, een van de hotspots waar de rupsen de afgelopen jaren geregeld voor uitslag, rode ogen en jeuk hebben gezorgd. 

Overlast tegengaan
"Bomen zijn belangrijk voor onze stad", aldus de wethouder. "Dus als we overlast van bomen kunnen voorkomen, moeten we dat doen. Met nestkastjes voor koolmezen proberen we de natuur een handje te helpen om de overlast van deze rupsen tegen te gaan." 

"We zijn blij dat er nu al maatregelen worden genomen om de eikenprocessierups zoveel mogelijk te voorkomen in de buurt van het kinderdagverblijf", zegt directeur Maureen Posthumus van Kinderopvang Haarlem.

Educatief
Het mes snijdt overigens aan twee kanten, legt ze uit. "Het is voor kinderen bovendien leuk en leerzaam om de natuur van dichtbij mee te maken en de vogels te zien broeden." Het nestkastje is door de kinderen zelf versierd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!