Noord-Holland

De Peiling: Longartsen willen totaalverbod e-sigaretten

7 oktober 2019, 09.22 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 10.06 uur · Foto: Adobe

Whatsapp

Nederlandse longartsen vragen om een totaalverbod op e-sigaretten. "Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt", zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. De elektronische sigaret zou veel schadelijker zijn dan tot nu toe gedacht.


Intensive care
Er zijn verschillende 'zorgwekkende ontwikkelingen' zei de longarts in een interview met het AD. Tenminste acht Nederlanders zijn na het gebruik van de e-sigaret met klachten bij de longarts terechtgekomen. Een van de patiënten belandde op de intensive care. Patiënten hoesten fors bloed op en er werden nieuwe afwijkingen gevonden op CT-scans.

Niet minder schadelijk
Volgens Van den Toorn is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de vaak gehoorde bewering dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn. En het helpt slechts een enkeling om door het gebruik van e-sigaretten te stoppen met roken, zegt de voorzitter.

18 doden
Het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) bevestigde afgelopen week 1.080 gevallen van longletsel en tenminste 18 doden door het roken van e-sigaretten. Zo'n 80 procent van de patiënten waren jonger dan 35 jaar. Op een Europees congres van longartsen in Madrid werden harde conclusies getrokken over de schadelijkheid van e-roken.

Nederlands verbod
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil de bevindingen van de longartsen betrekken bij het lopende onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van e-sigaretten. Maar hij benadrukt dat een totaalverbod uitvaardigen niet zomaar kan omdat hij onder anderen ook te maken heeft met Europese regels.

Wat vind jij?
Moet de e-sigaret verboden worden of niet? Ben of ken jij iemand waarbij de e-sigaret geholpen heeft bij stoppen met roken? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar depeiling@nhnieuws.nl.

Whatsapp