Ga naar Content
Amsterdam

LIVE: Activisten blokkeren straat in Amsterdam, al 90 activisten opgepakt

7 oktober 2019, 07.15 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 15.30 uur
Door: AT5 · Foto: Martin Damen

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeren vandaag zoals aangekondigd de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum in Amsterdam. Omdat ze niet vrijwillig vertrekken, heeft de politie inmiddels al zo'n negentig demonstranten opgepakt. De demonstratie is door de burgemeester verboden.

UPDATE Dit bericht wordt niet meer ge-update, klik hier voor een update over de situatie.

Kijk hieronder naar onze live-uitzending

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Naar schatting hebben volgens de politie zo'n 900 betogers zich aangesloten bij de blokkade. Agenten namen eerder op de ochtend ook diverse voertuigen in beslag. Daarin zaten spullen waarmee een meerdaags kampement gemaakt kon worden, zei een politiewoordvoerster.  De actievoerders zijn van plan meerdere dagen op de Stadhouderskade te blijven. Zo staan er tientallen tentjes en mobiele toiletten.

Rond 14.00 uur kreeg de groep demonstranten onverwachts steun van een groep nieuwe actievoerders. Zij blokkeren nu een weg aan de overkant van het water.

Lees ook: Tientallen klimaatactivisten 'dood' op Schiphol 

Burgemeester Femke Halsema had vrijdag per brief laten weten dat het strafbaar is de weg te blokkeren. "U blokkeert de nooduitgangen van het Rijksmuseum. Bovendien is de Stadhouderskade een calamiteitenroute en kunnen door uw actie aanrijdtijden van nood- en hulpdiensten vertraagd raken", schreef ze. Wel kunnen de actievoerders terecht op het Museumplein. Daar weken enkele tientallen actievoerders naar uit die niet gearresteerd wilden worden.

Sfeer goed
De arrestanten gaan naar een cellencomplex. De politie verwacht nog een groot deel van de dag nodig te hebben om de betogers weg te krijgen. De aanhoudingen verlopen vooralsnog rustig, al verzetten de actievoerders zich wel door armen en benen aan elkaar vast te haken en niet zelf te lopen. De sfeer is goed: regelmatig schudden agenten en demonstranten elkaar de hand. 

De sfeer lijkt, ondanks de arrestaties, nog rustig:

Klimaatactivisten in Amsterdam - NH Nieuws

Leuzen
Ook buiten de blokkade voeren sympathisanten actie. Inmiddels heeft de ME een groep van enkele tientallen actievoerders enkele honderden meters weggedreven. Daar zitten en liggen ze nu op straat en klinken dezelfde leuzen als even verderop.

Zo zingen ze onder meer: "Police we love you, we do this for the children": 

Klimaatactivisten zingen politie toe - NH Nieuws

De actiegroep liet eerder weten de blokkade zo lang te laten duren als nodig om drie eisen van de groep in te willigen. Die eisen zijn 'dat overheden de ernst van de ecologische en klimaatcrisis erkennen, dat ze de burgers daarover eerlijk en helder informeren en daarnaar handelen'. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!