Ga naar Content
Amsterdam

'Taxichauffeurs Schiphol betaalden smeergeld aan Amsterdamse hoofdagent'

5 oktober 2019, 08.08 uur · Aangepast 5 oktober 2019, 08.29 uur
Door: · Foto: ANP

Taxichauffeurs op Schiphol moesten de afgelopen jaren stiekem duizenden euro’s contant betalen om te mogen rijden vanaf de luchthaven. De directeur van het taxibedrijf waaraan ze betaalden, was tegelijkertijd hoofdagent in Amsterdam.

Dat schrijft NRC op basis van gesprekken met zestig betrokkenen. De helft daarvan is chauffeur.

Chauffeurs zouden grote bedragen hebben betaald aan één van de drie taxibedrijven met een vergunning om op Schiphol te mogen rijden. De bedragen varieerden tussen de 5.000 en 15.000 euro per persoon.

Het geld moest op straat in Amsterdam Nieuw-West contant worden betaald. Vlak daarna zouden de chauffeurs te horen hebben gekregen dat ze door het taxibedrijf waren geselecteerd.

Ontslagen
De politie en Belastingdienst zouden volgens de krant niets hebben gedaan met meldingen van betalingen aan de agent. De marechaussee gaat samen met het Openbaar Ministerie bekijken of er alsnog een onderzoek moet komen.

De drie betrokken taxibedrijven (SchipholTaxi, BIOS Groep en Schiphol Service) ontkennen dat chauffeurs contante bedragen moesten betalen. De hoofdagent zou inmiddels zijn ontslagen door de Amsterdamse politie.

Vergunningensysteem
Schiphol is de enige plek in Nederland waar nog met een vergunningensysteem voor taxichauffeurs wordt gewerkt. Dat mag, omdat het vliegveld beschikt over eigen grond. De luchthaven gaat het taxisysteem onderzoeken. 'Schiphol neemt de berichtgeving van NRC zeer serieus en stelt een onderzoek in', staat in een verklaring.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!