Start van hoofdcontent

Haarlemmermeer

nl
V

NVWA voerde extra controles uit bij Offerman: "Hygiëne productielijnen was verbeterbaar"

4 oktober 2019, 20.29 uur · Foto: ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen maanden al extra's controles uitgevoerd bij vleesverwerker Offerman in Aalsmeer. "Op 31 juli kwam bij ons het signaal van het RIVM binnen dat ziektegevallen in het verleden wellicht toe te schrijven zijn aan de listeria-stam bij dit bedrijf", aldus een NVWA-woordvoerster.

"Dat was voor ons aanleiding om de situatie bij Offerman te bekijken. De inspecteurs zagen meteen verbeterpunten, vooral op het gebied van hygiëne, zoals het schoonmaken van de productiehal en in het bijzonder de productielijnen."

Lees ook: OM onderzoekt listeriabedrijf, fabrieksdirecteur: "Meteen gereageerd na kwaliteitscontroles"

De vleeswarenproducent uit Aalsmeer was dus al langer in beeld bij de NVWA. In augustus en september zijn inspecteurs geregeld langs geweest en werden monsters genomen. "Tot woensdag was er geen sprake van overschrijdingen van de listeria-norm. Toen kwam de bevestiging van de link met de listeria-stam."

Monsters
Het verband kwam aan het licht dankzij een nieuwe onderzoeksmethode. "Monsters zijn onderzocht bij Wageningen Food Safety Research", aldus de woordvoerster. "Als we die methode niet hadden toegepast, dan hadden we de link tussen de ziektegevallen en het bedrijf überhaupt niet kunnen leggen."

Lees ook: Drie doden en miskraam door listeriabacterie in vleeswaren

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is blij dat de besmetting op die manier aan het licht is gekomen. Eerder op vrijdag zei hij al blij te zijn dat de NVWA snel besloot de besmette vleeswaren terug te laten roepen.

Drie mensen zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad. Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer op donderdag "per direct" na de aanwijzing van een bacteriebesmetting.