Ga naar Content

Verkeersborden van bermgras

Voor Bert van Vuuren van Natural Plastics in Heemskerk bestaat er geen afval. Om zijn verkeersborden van bioplastic nog beter te maken gaat hij er grasvezels aan toevoegen. Het maakt zijn borden goedkoper en nog duurzamer.

Het afval van bedrijven is voor Bert van Vuuren een bron van inspiratie. Hij ziet altijd mogelijkheden om van afval, of zoals hij noemt 'reststromen', een nieuwe grondstof te maken. Zo kwam hij in contact met loonwerker Jan van Bodegom uit Wieringerwerf die in zijn maag zat met gedroogd bermgras. Van Bodegom maait de bermen van Noord-Hollandse wegen en perst dat gras uit. De gedroogde grasvezel blijft over en daar gaat Bert mee aan de slag.

verkeersborden
Van granulaat en bioplastics maakt Van Vuuren duurzame kunststof verkeersborden. "Een aantal van die borden staat nu al ruim een half jaar langs de weg en die geven geen krimp", aldus de ondernemer. "Nu gaan we er grasvezels aan toevoegen om het nog beter te maken". De grasvezels zijn sterk en kunnen een deel van de bestaande ingrediënten vervangen. 

win win
"Door gebruik te maken van bermgras kunnen we nog meer CO2 in de kunststof verkeersborden opslaan", zo verteld Bert van Vuuren enthousiast. "Het maakt de borden nog duurzamer en bovendien ook goedkoper. Dat noem ik een win-win-situatie", aldus de ondernemer. Hij ziet volop mogelijkheden voor afval van de land- en tuinbouw. 

Het sap van het bermgras wordt deze winter gebruikt als strooimiddel tegen gladde wegen.

Lees ook: primeur bamboe verkeersborden in bloemendaal

Lees ook: n231 krijgt bamboe bermgras suikerriet en hars

Foto: marc ruyg/NH