Start van hoofdcontent

Haarlemmermeer

nl
V

Drie doden en miskraam door listeriabacterie in vleeswaren

4 oktober 2019, 12.31 uur · Aangepast 4 oktober 2019, 15.33 uur · Foto: NH Nieuws

De afgelopen twee jaar zijn drie mensen om het leven gekomen en heeft een vrouw een miskraam gekregen door listeriabesmetting in vleeswaren. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt. Het instituut gaat ervan uit dat de vleeswaren afkomstig zijn van de fabriek van Offerman in Aalsmeer.

Gisteravond werd bekend dat vleeswaren op grote schaal worden teruggeroepen omdat ze besmet kunnen zijn met de listeriabacterie. Het was al eerder bekend dat er vermoedelijk wat mis was bij vleeswarenleverancier Offerman, zo meldt mediapartner NOS

Update, 15:30 - De link tussen de vleeswaren van Offerman en de drie sterfgevallen als gevolg van besmetting met de listeria-bacterie in die vleeswaren (listeriose) werd woensdagmiddag gelegd. Donderdag werd het verband definitief aangetoond, zegt een woordvoerder van het RIVM. Volgens een woordvoerster van de NVWA is Offerman meteen woensdagavond ingelicht. Het bedrijf kwam vervolgens donderdagavond met een persbericht naar buiten, waarin de terugroepactie van de vleeswaren werd aangekondigd.

Lees ook: Jumbo en Aldi roepen tientallen voorverpakte vleeswaren terug vanwege listeriabacterie

Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf. "We hadden al de indruk dat zaken daar niet goed op orde waren."

Versunie
Versunie is inmiddels door de leverancier van de Versuniek en Meesterhand vleeswaren geïnformeerd. Versunie neemt gaat daarom per direct tientallen merken vleeswaren uit de schappen halen.