Schiphol

NL
V

Leden cabinebond VNC verwerpen cao-voorstel KLM

3 oktober 2019, 22.54 uur · Foto: KLM

Leden van cabinevakbond VNC hebben het cao-voorstel van KLM verworpen. Na een lange dag 'vol discussie en beraad' stemde 80 procent van de VNC-leden tegen het onderhandelingsresultaat. De vakbond is de grootste van de acht vakbonden bij KLM.

Met name het loonbod van KLM in combinatie met de looptijd was voor cabinemedewerkers te mager. KLM maakt volgens de VNC de laatste jaren enorme winsten en de economie draait goed. Volgens de ledenraad van de bond is het daarom hoog tijd voor een "goede structurele loonsverhoging." Het sectiebestuur beraadt zich nu op te nemen vervolgstappen.

De maatschappij en bonden bereikten eerder deze week een onderhandelingsresultaat. Het grondpersoneel krijgt er in vier stappen 8,5 procent salaris bij, waarbij de winstdelingsregeling wordt aangepast. Cabinepersoneel en piloten krijgen 7 procent meer salaris in drie stappen. Zij houden de winstdelingsregeling zoals die al gold. De cao heeft een looptijd van twee jaar en negen maanden en gaat met terugwerkende kracht op 1 juni dit jaar in. VNC en FNV Cabine lieten zich direct al kritisch uit over het voorstel.

Om hun cao-eisen kracht bij te zetten werkte cabinepersoneel al strikter volgens cao-afspraken. KLM heeft onder meer toestemming van VNC nodig als zij een vlucht wil uitvoeren die qua werk- en rusttijden buiten de cao-afspraken valt. Als VNC meer compensatie eist of geen toestemming meer verleent, boet KLM onder meer aan flexibiliteit in.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!