Ga naar Content
Amsterdam

Meerderheid Alkmaarse raad tegen fusie tussen afvalverwerkers HVC en AEB

3 oktober 2019, 16.27 uur · Aangepast 3 oktober 2019, 23.48 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH Nieuws / Tom Jurriaans

Alkmaar moet een fusie tussen de Alkmaarse Huisvuilcentrale HVC en het noodlijdende Amsterdamse Afval Energie Bedrijf, AEB, afwijzen. Dat zegt een meerderheid in de Alkmaarse gemeenteraad. Alkmaar zou daarmee de vijfde Noord-Hollandse gemeente zijn die zich duidelijk tegen de fusiewens uitspreekt.

Castricum, Heiloo, Uitgeest en Bergen gaven vorige week al aan geen fusie van afvalverwerker HVC met het wankelende Amsterdamse AEB te willen. Een onderzoek hiernaar willen zij niet afwachten. Ook Alkmaar moet die keuze maken, vindt een meerderheid in de raad onder aanvoering van Arie Epskamp van de Senioren Partij.

Lees ook: Gemeenten tegen fusie tussen afvalverwerkers HVC en AEB

"Het is daar organisatorisch en financieel een puinbak, en dat los je zelf maar op", stelt Epskamp. De gemeente Amsterdam klopte met de fusiewens aan bij HVC en haar aandeelhouders. HVC verwerkt op dit moment afval van 44 gemeenten en 6 waterschappen, en al die instanties zijn aandeelhouder. Amsterdam zou graag de 51e partij worden.

(Tekst gaat verder onder video)

Alkmaar tegen fusie HVC en AEB - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Epskamp is initiatiefnemer van een motie, mede getekend door VVD, BAS, LA, OPA, CDA en CU, waarin zij de AEB van harte uitnodigen als klant van HVC, maar niet als toekomstige partner: "Geen sturende hand, maar welkom als klant", luidt het voorstel aan de raad.

Lees ook: Aandeelhouders Alkmaarse afvalverwerker HVC zitten niet te wachten op overname AEB

"Er staat daar een hopeloze instelling. Die moeten wij dan gaan saneren en dat gaat ten koste van onze inwoners. Die moeten vermoedelijk meer gaan betalen voor de afvalstoffen en dat willen we niet", betoogt Epskamp. "Wij begrijpen dat er interesse is van bedrijven voor AEB. Vooral doen!"

Vanavond stemt de gemeenteraad over het voorstel die het gemeentebestuur opdraagt tegen een fusie te zijn. Tot op heden had Alkmaar nog geen standpunt geformuleerd.

Update: Een meerderheid van de Alkmaarse gemeenteraad ziet een onderzoek naar een fusie tussen HVC en AEB niet zitten. Twintig raadsleden stemden voor 14 tegen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!