Gooi

NL
V

Fonteinkruid helpt de watersporter

7 oktober 2019, 07.00 uur

Het woekerende fonteinkruid is een plaag voor de watersporters, maar de waterplant blijkt ook een goede grondstof voor kunststof. Seijsener Recreatietechniek uit Zaandam gebruikt het voor kunststof bagagewagens die in de jachthaven het zware werk doen voor de recreanten.

Watersporters op het Gooimeer en het Markermeer krijgen nachtmerries van het fonteinkruid. De voortwoekerende waterplant maakt varen in ondiep water lastig omdat de planten in de schroef terechtkomen en ook zwemmers hebben er last van. Regelmatig maaien moet het fonteinkruid kort houden en het water bevaarbaar. Er moet steeds vaker gemaaid worden en dat levert een enorme berg fonteinkruid op.

Lees ook: knrm luidt de noodklok ook wij lopen vast in het fonteinkruid

Duurzame grondstof
De jachthavens rond het Gooimeer kwamen met het idee om de kwelgeesten van de watersporters te gebruiken als grondstof. Seijsener in Zaandam maakt al langer de bagagewagens en vond het een goed idee om het kunststof duurzamer te maken. "natuurlijk lossen we het probleem niet op",aldus Bas Durieux van Seijsener, "maar we hergebruiken de plant waardoor we het probleem van het fonteinkruid weer onder de aandacht brengen". 

Vezels
Ook bedrijven moeten duurzamer worden en volgens Durieux is het gebruik van fonteinkruid een goed verhaal. De vezels van het fonteinkruid zijn nog goed te zien maar Gert Gortzak van Jachthaven Naarden vindt het geen probleem dat de bio-based bagagewagens er grauw uitzien. De bakken bestaan voor ongeveer 40 procent uit gedroogd fonteinkruid. "ik vind het een prachtige kar, en we hebben nu op leuke manier een nieuwe kar met waterplanten kunnen maken", aldus Gortzak.

marc ruyg/NH