Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Jan en Mans geven kinderfietsen aan minima-gezinnen: “Het is jammer dat dit nodig is”

3 oktober 2019, 16.00 uur · Aangepast 3 oktober 2019, 19.58 uur

Jan Kooijman en Mans Semler uit Zwaag repareren en geven fietsen aan kinderen van ouders die er zelf niet een kunnen kopen. “Ik heb ouders zien huilen toen hun kinderen een fiets kregen. Het is jammer dat dit nodig is in Nederland”, vertelt Jan in NH Buurten.

Het begon vorig jaar december als een eenmalige actie, maar inmiddels hebben ze al 300 fietsen cadeau gedaan. De twee vrienden zijn allebei postbezorger en in elk vrij uurtje repareren ze kinderfietsen. Mans is blij dat ze hun werk kunnen doorzetten. "Na mijn scheiding ben ik bij de voedselbank terecht gekomen en als je dan ziet hoeveel mensen daar rondlopen. Er leven zoveel kinderen in armoede hier in West-Friesland."

Lees ook: Grote vraag naar gratis opgeknapte kinderfietsen: "Tuin en schuur staat vol"

Er is wel een obstakel. Het duo heeft dringend opslagruimte nodig. Het huis van Mans is van de tuin tot zolder gevuld met fietsen, gereedschap en fietsonderdelen. "Mijn huis loopt helemaal vol. De buurt begint langzaam ook te klagen. We hopen dat de gemeente of het bedrijfsleven ons aan een ruimte kan helpen. Het loopt de spuigaten uit", aldus Mans.