Ga naar Content
Haarlemmermeer

Amstelveense wethouder: "Genoeg sociale huurwoningen, maar te veel scheefwoners"

2 oktober 2019, 18.18 uur
Door: · Foto:

In Amstelveen zijn er genoeg sociale huurwoningen, er zijn er alleen te weinig beschikbaar voor de mensen die het nodig hebben. Te veel Amstelveners zijn scheefwoners: mensen die eigenlijk te veel verdienen voor een sociale huurwoning. Dat zegt VVD-wethouder Rob Ellermeijer tegen NH Nieuws.

"Er wonen mensen in de sociale huurwoningen met een te hoog inkomen, die daar eigenlijk niet thuishoren. In totaal is dat zo’n 25 procent. Daarnaast zitten sommige mensen in een woning die niet past bij de levensfase waarin ze zitten. Ook willen we ervoor zorgen dat mensen die door willen stromen dit ook kunnen. Daarom zetten we in op de bouw van middeldure woningen om die doorstroming te bevorderen", licht Ellermeijer toe.

(Artikel gaat verder onder de video)

"Er zit te weinig dynamiek in de sociale huurwoningen in Amstelveen" - NH Nieuws

Kritiek oppositiepartijen
SP, GroenLinks en Actief voor Amstelveen kunnen zich niet vinden in het beleid van het college. Zij zijn van mening dat een deel van de nieuw te bouwen woningen voor de sociale huursector moet zijn bestemd.

"Voor SP en GroenLinks is het al lange tijd een doorn in het oog dat er geen nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Dat is de belangrijkste oplossing voor het aanpakken van de wachtlijsten", laten die partijen in een schriftelijke reactie weten. "Daarom zijn we een petitie gestart."

Actief voor Amstelveen wijst op de plannen die het college heeft voor de herontwikkeling van het gebied de Landtong, dat eigendom is van de gemeente. Op dat terrein staan nu nog scholen maar daar moeten woningen voor in de plaats komen.

(Artikel gaat verder onder de video)

Landtong Actief voor Amstelveen - NH Nieuws

Maar die aanpak ziet wethouder Ellermeijer niet zitten. "Dan los je het probleem dus niet op. Op die manier blijven mensen in sociale huurwoningen zitten die daar niet horen. Dan we houden we mensen in een sociale huurwoning met een te hoog inkomen."

(Artikel gaat verder onder de video)

"Mensen stimuleren om woningen te kopen" - NH Nieuws

Bij het stimuleren van de doorstroming is de samenwerking tussen de gemeente en de woningcorporaties van belang. Zo heeft de grootste woningcorporatie - Eigen Haard - bijna 11.000 woningen in haar bezit, waarvan het grootste deel een sociale huurwoning is. Een voorbeeld van die samenwerking is het project 'Van Groot Naar Beter':

(Artikel gaat verder onder de video)

"Van Groot Naar Beter betekent dat mensen van een grotere huurwoning teruggaan naar een kleinere" - NH Nieuws

Jan en Gerda Wilhelmis woonden ruim 40 jaar in een sociale huurwoning. Zij hebben dankzij dit project een nieuwe woning gevonden die beter aansluit bij hun wensen. Via een mailing legde de woningcorporatie contact met het stel. Hun verhuizing creëert weer ruimte voor nieuwe bewoners.

(Artikel gaat verder onder de video)

Jan en Gerda vonden een woning via 'Van Groot Naar Beter' - NH Nieuws

Maar bewoners van sociale huurwoningen bewegen tot een verhuizing blijkt lastig, zegt De Waard. "Het gaat mondjesmaat, dat geldt ook voor Amstelveen. Dat heeft er in veel gevallen mee te maken dat mensen graag in hun eigen woning blijven wonen. We zoeken wel naar prikkels om mensen na te laten denken over hun huidige woonsituatie."

Scheefwoners
Zo'n prikkel is bijvoorbeeld een verhuisvergoeding. Ook probeert de woningcorporatie de doorstroming van scheefwoners te bevorderen door hen voorrang te geven op een huurwoning uit het middensegment. "Daar zijn we ook best succesvol in", zegt De Waard.

Hij wijst erop dat Eigen Haard zo'n 80 procent van de middensegmentwoningen verhuurt aan mensen die een sociale huurwoning overlaten. "Dus dat gaat heel erg goed. Maar het zijn nog niet de aantallen die we nodig hebben. Het probleem is voorlopig nog niet opgelost."

Onderzoek NH Nieuws & RTV Amstelveen
NH Nieuws maakt in samenwerking met mediapartner RTV Amstelveen een serie verhalen over de problemen in de sociale huursector in Amstelveen.