West-Friesland

Wognum krijgt nieuwe bibliotheek: "Mensen zijn er zo ontzettend blij mee"

2 oktober 2019, 07.00 uur · Aangepast 7 oktober 2019, 10.23 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Westfriese Bibliotheken

Jarenlang moesten de inwoners van Wognum het doen zonder bibliotheek, maar dat tijdperk is nu voorbij. Aanstaande maandag opent de Westfriese Bibliotheken namelijk een nieuwe vestiging aan de Kerkstraat. "En je merkt gelijk dat het ontzettend speelt. Mensen zijn echt blij", aldus Norbert van Halderen van de bibliothekengroep.

Het is inmiddels al tien jaar geleden sinds de vorige bibliotheek in Wognum zijn deuren moest sluiten wegens bezuinigingen. Er werd toen een beperkte voorziening gecreëerd voor de jeugd in de sporthal De Bloesem, maar voor volwassenen was het over. 

"Dit was een enorme tegenvaller voor de mensen hier", vertelt Norbert. "De stekker werd eruit getrokken en er was niets meer." 

Gemis
Toch heeft het gesprek over de komst van een nieuwe bibliotheek de mensen in Wognum altijd bezig gehouden. "Ze zeiden altijd dat deze er eigenlijk thuis hoorde. Mensen hadden er echt behoefte aan, het bleef hier spelen. Maar ze moesten nu flink fietsen naar andere plekken."

Nieuwsgierig
Na vele jaren van bezuinigingen hebben de Westfriese Bibliotheken nu de mogelijkheid gekregen om toch een nieuwe vestiging te openen. Zeven weken lang heeft de Westfriese Bibliotheken het pand verbouwd aan de Kerkstraat in Wognum. 

Lees ook: Run op computercursus voor oudere West-Friezen: "Als je er niet mee overweg kunt, mis je veel"

"Mensen waren zo benieuwd wat hier zou komen. Gisteren hebben we een flyer aan de deur gehangen en gelijk komt iedereen ons vertellen hoe leuk ze het vinden dat we terugkomen. Ze hadden in hun stoutste dromen niet gedacht dat het mogelijk was", grapt Norbert. "Het wordt hier echt heel mooi." 

Nog even geheim
Maar hoe het kan dat er nu wel een bibliotheek komt? "Dat hou ik nog even onder embargo tot de officiële opening van aanstaande maandag", aldus Norbert. Op 7 oktober opent de nieuwe bibliotheek in Wognum zijn deuren om 17.30 uur voor een openingsborrel voor de buurt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!