Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Chaos verwacht op snelweg door acties van boeren met tractoren

1 oktober 2019, 06.31 uur · Aangepast 1 oktober 2019, 07.13 uur

Duizenden boeren trekken vanochtend richting Den Haag voor een protest. Een groot deel doet dat met langzaam rijdende tractoren én via de snelweg. Hierdoor worden - in combinatie met de regen - veel files verwacht.

🚜 LIVE VERKEERSINFORMATIE Weten waar de files op dit moment staan? Klik hier

Een groot gedeelte Noord-Hollandse boeren verzamelen zich vanochtend langs de A9 bij Akersloot. Hierna trekken ze in colonne naar Den Haag. Gisteravond vertrokken de boeren al - onder applaus - vanaf Texel

Lees ook: Boeren gaan morgen per trekker of bus protesteren in Den Haag: "Klaar met brandbluspolitiek"

Rond 6.00 uur leidde de actie van de boze boeren al tot files, onder meer op de A2 richting Utrecht. Verwacht wordt dat de ochtendspits 'een hel' wordt. De ANWB spreekt van een 'chaotische situatie'.

Vertrek van de boeren bij Sint Maartensbrug

Boeren vertrekken voor actie - NH Nieuws

De boeren protesteren tegen de in hun ogen groeiende overheidsbemoeienis. De afgelopen jaren hebben de boeren hun bedrijfsplannen steeds al moeten bijstellen vanwege veranderingen in de fosfaat-regelgeving en de melkquota.

Stikstof
Het laatste dossier gaat over de stikstofproblematiek. Die zou grotendeels door de boeren opgelost moeten worden, adviseerde een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes recent.

"Ik ben helemaal niet van het staken. Maar de neuzen staan eindelijk een keer allemaal dezelfde kant op. We gaan er voor", zegt een boer vanochtend op NH Radio. "Er moet niet over ons gepraat worden, maar met ons."

Het vertrek van een aantal boeren vanaf Texel, gisteravond

Boeren onderweg vanaf Texel naar Den Haag - NH Nieuws