Amsterdam

NL
V

Zorgen over Amsterdamse festivals: 'Beperkte locaties en botsingen met bewoners'

30 september 2019, 11.44 uur
Door AT5 · Foto: Chris - Via AT5

Festivalorganisatoren maken zich zorgen over de toekomst van evenementen in Amsterdam. Volgens hen worden ze te veel beperkt in locaties en botsen ze te vaak met bewoners of gemeente.

Dat schrijft VD Events in een open brief. VD Events is de organisator achter onder meer de festivals Vunzige Deuntjes en By the Creek, en heeft een alliantie gevormd met andere organisatoren zoals ID&T, Chasing the Hihat en Evenementen Vereniging Amsterdam. Samen willen ze met de gemeente en met inwoners praten over het festivalklimaat in de stad.

Festivalklimaat
Dat gesprek is hard nodig, stelt Thomas Gurney-Champion van VD Events. "Het festivalklimaat is lastiger geworden. Zoveel festivallocaties zijn verdwenen. In Amsterdam, maar ook in de omgeving. Festivals hebben ook vaak te maken met negatieve publiciteit. Daar lopen we met z'n allen tegenaan, zeker omdat we denken dat festivals juist een meerwaarde kunnen zijn voor de stad."

Lees ook: Gaan buitenfestivals niet ten koste van de natuur? "Gras is niet dood, verre van"

Dit jaar had hij er zelf ook mee te maken. Vunzige Deuntjes kreeg aanvankelijk geen vergunning van de gemeente Amstelveen voor in het Amsterdamse Bos. Maar na meerdere gesprekken met de gemeente, kon het festival in afgeslankte vorm toch doorgaan. Optredens met dance-muziek moesten daarvoor wel worden geschrapt om mogelijke geluidsoverlast te voorkomen.

Middenweg
Volgens Gurney-Champion is het een goed voorbeeld van hoe er in gesprek met organisatoren vaak toch een middenweg kan worden gevonden. "Festivals kunnen voor overlast zorgen, dat weten we. We moeten een manier vinden waarbij het werkbaar is voor iedereen."

De open brief heeft hij ook verstuurd naar de gemeente en burgemeester Halsema. Een avond voor het gesprek staat ook al gepland: op 12 december in De Balie. Behalve de gemeente en andere organisatoren, hoopt Gurney-Champion dat ook bewoners komen, zowel voor- als tegenstanders van festivals.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!