West-Friesland

NL
V

Geen zorgen om stuifzand: Hoornse stadsstrand wordt geen nieuwe Houtribdijk

30 september 2019, 10.27 uur · Aangepast 30 september 2019, 10.38 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Gemeente Hoorn

Fractie Tonnaer stelde een maand geleden de vraag aan de gemeente Hoorn of stuifzand mogelijk ook een probleem zou worden bij de aanleg van het nieuwe stadsstrand bij de Grote Waal in Hoorn, naar aanleiding van de vele problemen op de Houtribdijk. De gemeente antwoordt nu dat ze er alles aan gaan doen om dit te voorkomen.

"Snel doorwerken is ook een manier om het stuifzand te voorkomen. Hoe sneller de lagen op elkaar worden gestort, hoe minder kans er is op verstuiving", vertelt het college van B & W. "En als de oeverdijk er ligt, wordt het zand bestrooid met vier centimeter grond." 

Lees ook: Wordt stuifzand ook een probleem bij Hoorns nieuwe stadsstrand?

Meerdere preventie voorzieningen
Maar uiteindelijk wordt de Oeverdijk lager, en daardoor is de kans op stuifzand ook lager - verzekert de gemeente. Echter is het belangrijkste dat het gebied wordt ingericht als strand en het zand dus blijft liggen. "Bij zuidwestenwind - wat het meeste voorkomt - waait het zand wel richting de Schouwburg en de Westerdijk. Maar, het meeste zand komt in het water terecht voordat het de dijk kan bereiken. Ook houdt de Strekdam het tegen, en als het de andere kant op waait, houdt de dijk die daar nu al is het meeste tegen." 

Ook is er voor het nieuwe stadsstrand gebruik gemaakt van grovere zandkorrel, die minder snel stuift. In de zomer van 2022 zullen de eerste bezoekers gebruik kunnen maken van het nieuwe stadsstrand. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!