Ga naar Content
West-Friesland

Zorgen om nieuwbouwplan, lachgasverbod en problemen rond landbouwgif: Wat gebeurde er deze week in West-Friesland?

28 september 2019, 08.00 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: NH Nieuws archief

Wat gebeurde er deze week in West-Friesland? Wat waren de belangrijkste gebeurtenissen? We hebben voor jou een overzicht gemaakt, zodat je weer helemaal bij bent met het nieuws uit jouw regio.

Maandag
Na een restauratie van twee jaar keerde afgelopen maandagochtend het wapenschild van het Westfries Museum terug op de gevel. De terugkomst van het schild uit 1790 is de kers op de taart van meerdere restauraties die de afgelopen jaren plaatsvonden in het museum.

Hieronder zie je hoe het schild op z'n plek werd teruggezet. De tekst gaat verder onder de video

Wapenschild na twee jaar restauratie eindelijk terug op dak Westfries Museum - NH NieuwsWe blijven even bij de gevel van het Westfries Museum, want afgelopen weekend waren daar de laatste shows van de voorstelling 'Twee Graden'. De voorstelling vertelde het verhaal van Hoorn in de Gouden Eeuw. Met 15.000 bezoekers was de show een groot succes en daarom denken de initiatiefnemers erover na om hier een jaarlijkse traditie van te maken.

In Obdam zijn er zorgen over het nieuwbouwplan Tuindersweijde. De aanrijroute van de nieuwe wijk in Obdam zou namelijk dwars door een natuurgebied met een waterberging lopen. De gemeente liet weten dat de waterberging geen volledig natuurgebied is en dat de weg hier dus prima doorheen kan lopen.

Dinsdag
De Partij voor de Dieren wil de onderste steen boven hebben over het mogelijke verband tussen landbouwgif en Parkinson. De eerder uitgezonden aflevering van Zembla heeft veel stof doen opwaaien en Statenlid Ines Kostic stelt nu kritische vragen aan de Gedeputeerde Staten.

De ene na de andere West-Friese gemeente lijkt zich sterk te maken voor een verbod op lachgas. Zij dienen na elkaar een motie in om lachgas niet alleen meer op evenementen te verbieden. De gemeente Hoorn loopt voorop in de strijd tegen lachgas en pleit nu voor een landelijk verbod.

Woensdag
De 26-jarige 'Boris' deed afgelopen woensdag zijn verhaal aan NH Nieuws. Hij werd vorige week vrijdag slachtoffer van een steekpartij in Enkhuizen. De dader is patiënt bij de GGZ en 'Boris' wil de instantie nu wakker schudden en hoopt dat beter gaan inschatten of iemand wel zelfstandig kan wonen.

Deze hele week stond in het teken van de open dagen in het Seed-Valley gebied. De Noord-Holllandse zaadindustrie hoopt de komende jaren flink te groeien. Acht bedrijven uit de regio doen mee aan de open dagen, waar kijkers naar alle nieuwe innovaties kunnen kijken.

Donderdag
Een flink aantal West-Friese boeren gaan aankomende dinsdag actievoeren in Den Haag. De boeren voeren actie tegen een gedwongen verdere inkrimping van de veestapel. Daarnaast willen ze dat er onafhankelijke metingen komen van CO2 en stikstof, en een gedegen gewasbeschermingsmiddelenbeleid.

Hieronder vind je de reportage die werd gemaakt over een West-Fries boerenbedrijf. De telst gaat verder onder de video

190926N_0001_BOERENPROTEST - NH Nieuws

'Koning Pannenkoek' maakt afgelopen donderdag bekend dat hij na 25 jaar trouwe dienst stopt. De man achter het Hoornse begrip - Frank Eggerding - zet zijn koekenpan op 71-jarige leeftijd eindelijk in de kast. "Met een lach en een traan sluit ik op 26 oktober mijn deuren", vertelt hij.

Vrijdag
Honderden projecten in de provincie zijn getroffen door de strengere stikstofregels, maar een woordvoerder van de zeven West-Friese gemeenten laat weten dat er in deze regio nog geen projecten stil liggen. Het gaat hier met name om woningbouwprojecten en de bouw van (nieuwe) wegen. In West-Friesland wordt de aankomende tijd ook veel gebouwd, maar volgens de gemeenten wordt er vooralsnog niets stilgelegd.

De familie van de 43-jarige Pieter Bas H. uit Hoorn maakt zich zorgen. De man werd deze week opgepakt in Caïro en wordt nu verdacht van 'spionage' met een drone. Pieter Bas had tot afgelopen zondag dagelijks contact met zijn familie, maar sinds zondag reageert hij nergens meer op.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!