Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Hoornse familie bezorgd om man die in Caïro wegens 'spionage' is opgepakt

27 september 2019, 15.03 uur · Foto: Screenshot MBC Masr

De 43-jarige Pieter Bas H. is deze week opgepakt in Caïro en wordt verdacht van 'spionage' met een drone. Sinds zondagmiddag heeft zijn Hoornse familie niets meer van hem vernomen.

Begin september begon Pieter Bas de reis van zijn leven: op de motor van Amsterdam naar Zuid-Afrika. Dat vertelt zijn broer Robbert Jan tegen het Noordhollands Dagblad. Na een zware tijd achter de rug gehad te hebben met het verlies van hun vader, zou de maandenlange reis een afsluiting zijn van de moeilijke periode. 

Verklaring op Egyptische tv
Op 14 september vertrok hij vanuit Griekenland naar Caïro. Dagelijks hield hij telefonisch contact met zijn moeder en vriendin, tot afgelopen zondag als whatsappberichten en telefoontjes niet meer werden beantwoord.

Dinsdag verscheen Pieter Bas in een nieuwsuitzending op de Egyptische tv-zender MBC Masr. In een verklaring die hij voorlas, vertelde hij dat hij zijn drone vanaf een dakterras van zijn hotel heeft gebruikt. Toen een medewerker het zag, waarschuwde die de politie waarna H. werd opgepakt.

Het is in Egypte verboden om met een drone te vliegen. Als hij veroordeeld wordt, hangt er een maximale gevangenisstraf van twee jaar boven het hoofd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!