Ga naar Content
Haarlem

SP wil onafhankelijk onderzoek naar misstanden daklozenopvang Haarlem

27 september 2019, 12.27 uur · Aangepast 27 september 2019, 13.03 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: Adobe Stock

De Socialistische Partij in Haarlem wil een onafhankelijk onderzoek naar vermeende misstanden bij de gezins- en daklozenopvang in de stad. De SP-afdeling heeft een zwartboek samengesteld met 'schrijnende verhalen.'

Wethouder Marie-Thérèse Meijs (GoenLinks) heeft het zwartboek gisteravond in ontvangst genomen. Volgens haar woordvoerder betreurt de gemeente het dat 'cliënten de geboden hulp niet als ondersteunend ervaren'.

Bestuderen
De gemeente kan nog niet zeggen of het gevraagde onafhankelijke onderzoek er komt. "Wij gaan de inhoud bestuderen en treden hierover uiteraard in overleg met HVO-Querido dat de opvang in opdracht van de gemeente uitvoert."

Lees ook: 'Opvang van daklozen in Haarlem kan stukken beter'

Volgens de SP is er sprake van ernstige misstanden en lopen cliënten vast in bureaucratie en worden niet alle daklozen op dezelfde manier behandeld. Zij die hun mond open doen en kritisch zijn, worden soms zonder opgave van redenen overgeplaatst van de opvang Velserpoort in Haarlem-Noord naar de verslaafdenopvang in de Wilhelminastraat. Daar is het veel zwaarder om te verblijven.

Cliënten zijn bang en zeggen dat HVO Querido ze dreigt en intimideert. Zij die een advocaat in de arm nemen, wordt dwingend gevraagd dat niet te doen.

Verkeerd
SP-raadslid Sibel Özoğul-Özen: "De gemeente heeft een plicht om voor goede en veilige opvang te zorgen. Deze bewoners voelen zich niet goed geholpen. Een onderzoek moet uitwijzen wat hier verkeerd gaat." 

De opvanglocatie van HVO-Querido vangt maximaal 47 economisch daklozen en 21 gezinnen op.

Lees ook: Nieuwe daklozenopvang Haarlem maandag open: "Hier kom je meer tot rust"

Een passage uit het zwartboek:

Regelmatig worden mensen “uit de opvang gegooid”, zonder voor hen duidelijke redenen. Ze mogen de opvang dan ook niet meer betreden en kunnen dus niet naar hun afspraken daar. Vervolgens wordt hen weer verweten dat ze zich niet aan hun afspraken houden. Ook worden mensen teruggeplaatst naar de Wilhelminastraat, op een wijze die aan willekeur doet denken. En opvallend is verder dat het vragen naar kopieën van dossiers, aanvragen en verslagen als lastig wordt ervaren. Bewoners moeten blijven aandringen om pas na weken iets te krijgen, wat vervolgens vaak incompleet blijkt. Bij al deze, vaak schrijnende, verhalen zijn wij het meest geschrokken van de bejegening.

De manier waarop wordt omgegaan met daklozen, met bewoners, met mensen die niets meer hebben en om hulp vragen, is onbegrijpelijk. Mensen krijgen geen hulp en worden aan hun lot overgelaten. Aan deze onmenselijke situatie moet een einde komen.

De opvang die hun hulp moet bieden om weer een nieuwe start te kunnen maken in het leven, laat het hopeloos afweten. We horen veel gelijkluidende klachten. Dat baart ons zorgen en het lijkt erop dat HVO haar taak niet goed kan uitvoeren.
De SP staat in die constatering niet alleen. Een client die voor de derde keer uit de opvang is gezet, zonder dat duidelijk werd waarom, heeft een rechtszaak aangespannen. Hoewel de gemeente van mening was dat zij geen partij was in deze, oordeelde de rechter anders. De gemeente is verantwoordelijk voor opvang, omdat zij de beschikkingen uitgeeft.

Gevangenis
NH Nieuws heeft een aantal van de daklozen gesproken. Daaruit komt een vergelijkbaar beeld naar voren. Zij noemen de opvang 'net een gevangenis' waar de hulpverleners niets voor ze doen. "De medewerkers zijn meer met Youtube en roken bezig dan met hulpverlenen", zegt een van hen. 

En als je op je strepen gaat staan, wordt de dakloze tegengewerkt. "Dan krijg je een overplaatsing naar de verslaafdenopvang. Of dat als straf is? Ik kan dat niet anders zien. Het ligt er zo dik bovenop."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!