Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Raad Zaanstad bespreekt brugbeveiliging na ernstige ongelukken

26 september 2019, 06.43 uur · Aangepast 26 september 2019, 08.26 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De gemeenteraad van Zaanstad bespreekt vanavond de beveiliging van de vele bruggen binnen de gemeente. Na een zeer kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zette de gemeente al extra brugwachters in bij alle beweegbare bruggen. Er komen meer maatregelen en burgemeester Jan Hamming wil die snel invoeren.

De OVV uitte forse kritiek op Zaanstad na een ernstig ongeluk eind vorig jaar, waarbij een ouder echtpaar van de brug viel, en een eerder - dodelijk - ongeluk op een andere brug in de gemeente. Toen fietste een vrouw op de brug terwijl die openging.

Landelijk probleem
De onderzoeksraad telde 72 tekortkomingen, zoals dat de brugwachter (die op afstand werkt) te weinig zicht heeft op de brug die hij bedient. De raad stelde bovendien dat er een landelijk veiligheidsprobleem is met op afstand bedienbare bruggen.

Lees ook: Onderzoeksraad: gemeente Zaanstad doet nog altijd te weinig na brugdrama's

Hamming trok het boetekleed al eerder aan en stelde dinsdag al tegenover NH Nieuws dat er flinke lessen zijn getrokken en dat er nu maatregelen zijn genomen dan wel snel komen, zoals fysieke bemanning op de brug en het schilderen van brugdelen in opvallende kleuren:

Tekst loopt door onder video

brug hamming - NH Nieuws

De gemeenteraad bespreekt die maatregelen vanavond.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!