Quincy Promes gidst Ajax met hattrick langs Fortuna Sittard

25 september 2019, 22.39 uur · Aangepast 26 september 2019, 01.04 uur
Door: · Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Na een moeizame eerste helft heeft Ajax toch eenvoudig gewonnen van Fortuna Sittard. Quincy Promes was de grote man met een hattrick. David Neres en een eigen doelpunt zorgden voor de 5-0 eindstand.

De eerste 45 minuten waren moeizaam voor de ploeg van Erik ten Hag. Promes kreeg wel twee kansen, maar doelman Alexei Koselev stond twee keer in de weg. Verder kwamen de Amsterdammers moeilijk door de Limburgse muur heen. Aan de andere kant waren Bassala Sambou en Felix Passlack dichtbij de 0-1. Daley Blind moest de inzet van Sambou zelfs van de lijn halen.

Sergiño Dest was niet tevreden over zijn eigen spel - NH Nieuws

Ajax komt los
In de vijftigste minuut brak Promes de ban. Na voorbereidend werk van Dusan Tadic was het voor de linksbuiten een koud kunstje om de 1-0 te maken. Snel daarna scoorde Neres na een scrimmage. Eerst werd de bal van de lijn gehaald, maar na een kopbal van invaller Klaas-Jan Huntelaar kon de Braziliaan intikken: 2-0.

Het verzet van de bezoekers was gebroken, dus Ajax kon op zoek naar meer doelpunten. En die kwamen er ook. Na een schot van Răzvan Marin kon Promes de rebound binnenschuiven. De vierde treffer was een eigen goal. Cian Harries tikte een voorzet in het verkeerde doel.

"Gelukkig hebben we de toeschouwers na rust wel vermaakt" - NH Sport / Rob Wanst

Hattrick
Het slotakkoord was voor de man van de wedstrijd: Promes. Opnieuw op aangeven van Tadic kon de Amsterdammer de bal simpel achter Koselev schuiven: 5-0.

Ten Hag over Promes "Dat is zeker knap, dit hadden we wel een beetje voor ogen" - NH Sport / Rob Wanst

Door de drie punten blijft Ajax koploper in de eredivisie. Na zeven wedstrijden staat de teller op zeventien punten. De koppositie wordt gedeeld met PSV, maar de Noord-Hollanders hebben een beter doelsaldo.

Ajax: Onana; Dest (Schuurs/78), Veltman, Blind, Tagliafico; Álvarez (Huntelaar/46), Marin, Van de Beek (Gravenberch/70); Neres, Tadic, Promes

Fortuna Sittard: Koselev; Cox, Ninaj, Amiot (Ugur/60), Pinto; Passlack, Tekie, Smeets; Ciss (Karjalainen/78), Sambou (Harries/57), Diemers