Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Streep door omstreden vaarverbinding Naardertrekvaart

25 september 2019, 14.13 uur · Door Sjoerd Stoop

De omstreden vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart en het Gooimeer komt er niet. Dat hebben de gemeente Gooise Meren, de provincie Noord-Holland, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de Regio Gooi en Vechtstreek samen besloten.

Het plan was om de Naardertrekvaart tussen Naarden en Muiderberg te verbinden met het Gooimeer en geschikt te maken voor pleziervaart. Dat zou er voor moeten zorgen dat bootjes beter de randmeren zouden kunnen bereiken.

Lees ook: Muiderbergers zijn alle kustplannen zat: "We willen gewoon dat het blijft zoals het is!"

Onomstreden was het plan nooit: buurtbewoners, maar ook onder meer de roeiers van Roeivereniging Naarden bleken niet achter het plan te staan. Buurtbewoners onder meer omdat het zou betekenen dat bruggen vaker open zouden moeten, de roeivereniging zag op tegen de toename van het aantal boten op de door haar flink gebruikte roeiroutes. Ook de politiek bleek niet onverdeeld achter de plannen te staan.

Te hoge kosten en geen draagvlak
Gooise Meren, de provincie, het waterschap en de regio hebben het hele plan afgelopen zomer nog eens geëvalueerd. Vlak voor de zomer werd al duidelijk dat de vaarverbinding meer zou gaan kosten dan gedacht. Dat komt door gestegen marktprijzen en de onverwachte noodzaak om een nieuwe sluis en brug in de IJsselmeerweg in Naarden apart aan te leggen. Daarnaast waren er andere onverwachte kosten. Samen met de tegenstand heeft dat er voor gezorgd dat er nu een streep door het plan gaat.

Helemaal in de ijskast gaat het plan ook weer niet: gemeente, provincie en waterschap zien nog steeds kansen voor waterrecreatie op de Naardertrekvaart. Mocht in de toekomst blijken dat er meer behoefte aan is, dan zal worden gekeken wat er alsnog mogelijk is.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!