Ga naar Content
Noordkop & Texel

Wie is Jeroen Nobel, de nieuwe waarnemend burgemeester van Den Helder?

25 september 2019, 13.40 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Jolijn Bergsma [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

Vertrekkend burgemeester Koen Schuiling van Den Helder gaat volgende week aan de slag in Groningen en wordt tegelijkertijd in de marinestad vervangen door Jeroen Nobel. Maar wie is hij, die nieuwe waarnemend burgemeester?

Over Jeroen Nobel is in Den Helder weinig tot niets bekend. Niet zo gek, aangezien hij er niet vandaan komt en er ook nooit heeft gewerkt. Nobel is 59 jaar, geboren in Amsterdam, maar woont al meer dan de helft van zijn leven in de Haarlemmermeer. Hij werkte als administrateur en begon in 1994 zijn eigen belastingadvieskantoor.

Nooit vaste burgemeester
Op bestuurlijk niveau heeft hij ogenschijnlijk niet veel ervaring. Hij is namelijk nooit als vaste burgemeester benoemd. Wel heeft hij in zijn eigen omgeving veel politieke functies gehad. Nobel was 38 jaar toen hij gemeenteraadslid namens de Partij van de Arbeid in Haarlemmermeer werd. Na verloop van tijd veranderde dit in het fractievoorzitterschap.

In 2006 werd hij benoemd tot wethouder in Haarlemmermeer. Tijdens zijn werkzame periode was hij onder andere lid van diverse bestuurscommissies van de de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG): van Ruimte en Wonen (2006-2010) en van Financiën (2010-2014). Ook was hij vanaf 2007 namens het Ministerie van Infrastructuur en Milieu ambassadeur Duurzame Gebouwde Omgeving. In 2014 hield zijn wethouderschap op.

Lees ook: Jeroen Nobel (59) benoemd tot waarnemend burgemeester van Den Helder

Het jaar erna sloeg Nobel een andere weg in en ging hij een burgemeestersfunctie vervullen. Toen de Aalsmeerse burgemeester Jobke Vonk aankondigde voortijdig haar functie neer te leggen, werd Nobel door de Commissaris van de Koning gevraagd om haar plek tijdelijk in te vullen. Uiteindelijk bleef hij bijna vier jaar op zijn post: begin dit jaar werd Gido Oude Kotte als vaste burgemeester benoemd. En nu gaat Nobel dus naar Den Helder.

Tekst gaat verder onder de tweet.

De Haarlemmermeerder heeft op het oog geen connectie met Den Helder, maar dat hoeft - volgens de provincie - als waarnemend burgemeester ook niet. "Je wordt niet per se in een gemeente benoemd waar je vandaan komt", zegt woordvoerder Raymond Fillet. "De Commissaris van de Koning draagt een kandidaat voor, waarna diegene een gesprek heeft met de fractievoorzitters. Dan kijken ze of het klikt en er goed kan worden samengewerkt." Hier sluit raadsgriffier Menno Huisman zich bij aan. "Het belangrijkste is dat diegene weet wat er reilt en zeilt hier. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van de persoon."

Nobel wordt maandagavond officieel benoemd. Hoe lang hij de burgemeesterstaken in Den Helder op zich zal nemen, is niet bekend. Aftredend burgemeester Koen Schuiling neemt morgen afscheid en gaat dan aan de slag in Groningen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!